back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

2 ЮНИ: ДЕНЯТ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

България отдава почит пред подвига на Христо Ботев. Навършват се 148 години от гибелта на революцонера

На 2 юни, България отбелязва Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на страната.

На този ден, точно в 12:00 часа, в цялата страна ще прозвучат сирени в знак на почит към героите, отдали живота си за родината. Този ден е създаден да ни напомни за саможертвата и патриотизма на българските революционери и войни.

Христо Ботев е една от най-забележителните личности в българската история – поет, публицист и революционер, който посвещава живота си на борбата за свободата на България. Роден в Калофер през 1848 г., Ботев проявява изключителни лидерски и литературни качества. Неговата чета, съставена от около 200 души, се бори храбро срещу многобройните турски войски, като последната им битка се състои на връх Вола във Врачанския Балкан, където самият Ботев намира своята героична смърт на 1 юни 1876 г.​

Тържествата в чест на Ботев и загиналите герои се провеждат в цялата страна. В Пловдив, възпоменателната церемония ще се състои пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Програмата включва полагане на венци и цветя, както и кратка историческа беседа за живота и делото на Ботев. Официални лица, ученици и граждани ще се съберат, за да почетат паметта на националните герои.

В София, традиционната церемония ще се проведе на площад „България“ пред паметника на Незнайния войн, където ще присъстват държавни лидери и представители на армията. Във Враца, където са последните битки на Ботевата чета, ще има възпоменателна церемония на връх Околчица, с участието на представители от различни патриотични организации и много граждани.

Почитта към тези герои ни напомня за тяхната всеотдайност и смелост. Те са източник на вдъхновение и пример за бъдещите поколения, като остават завинаги в паметта на българския народ като символ на борбата за свобода и справедливост​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също