back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 15, 2024

БАН предупреждава: Почти 40% от територията на България е “демографска пустиня”

Демографските проблеми на България достигат критично ниво, според последните изследвания на Българската академия на науките (БАН). В доклад, публикуван наскоро, учените предупреждават, че почти 40% от територията на страната вече може да се счита за „демографска пустиня“ – райони с много ниска плътност на населението и сериозни социално-икономически последици.

Основни причини за демографската криза

Ниска раждаемост и висока смъртност: Раждаемостта в България е на нивото на средната в ЕС, но смъртността е най-висока в съюза. Това води до значителен негативен естествен прираст, утежнен и от последствията на COVID-19 пандемият​.

Миграция: Около 347,000 българи са емигрирали през последното десетилетие, като мнозинството от тях са млади хора в трудоспособна и фертилна възраст. Това допринася за намаляване на населението с около 40%​​.

Застаряващо население: В някои региони, всеки трети човек е на 65 или повече години. Това допълнително увеличава тежестта върху активното население и затруднява възпроизводството на трудоспособната сила​.

Прогнози и последствия

До 2030 година, ако настоящите тенденции се запазят, се очаква 60% от територията на България да стане „демографска пустиня“​. По-нататък, до 2040 г., населението на България може да спадне до 5.2 милиона души​​. Тези процеси водят до значителни социално-икономически проблеми, включително намаляване на работната сила, увеличаване на разходите за здравеопазване и социални услуги и обезлюдяване на големи части от страната.

Мерки и решения

За справяне с тези проблеми са необходими комплексни мерки, които включват:

Подкрепа за раждаемостта: Инвестиции в семейни политики, улесняване на достъпа до услуги за родители и деца.

Стратегии за задържане на младите хора: Създаване на икономически възможности и условия за младите семейства в България, особено в по-слабо развитите региони.

Политики за интеграция и привличане на мигранти: Разработване на политики за интеграция на мигранти и привличане на българи, живеещи в чужбина, обратно в страната.

Тези стъпки изискват координация между различни институции и дългосрочна ангажираност на всички нива на управление. Само чрез целенасочени и добре координирани усилия България може да се справи с демографската си криза и да осигури устойчиво бъдеще за своите граждани.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също