back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Духът на общността триумфира: Жителите на Белащица спасиха 200-годишно чинарово дърво

Пример за вдъхновяващ акт на общностен дух демонстрираха жителите на с. Белащица, като взеха нещата в свои ръце, за да запазят един от най-ценните символи на селото си: 200-годишното чинарово дърво, съобщават колегите от Родопи-инфо.

След изпратен сигнал и даване на гластност на проблема в медиите местаната управа реагира, като ужилена, и привечер изпратена строителна фирма бе свършила това, което се вижда на снимката.

Проектът включваше внимателно изкопаване на асфалта около древното дърво, почистване на почвата и поставяне на бордюри за защита на корените. Усилията им завършиха с възстановяване на района с финален полиран вид, осигурявайки както здравето на дървото, така и естетичния вид на мястото.

Инициативата по спасяването на дървото, водена от общността, повдига въпроси за отговрността на местните власти. Защо изобщо трябваше да се стига до грозното и грубо асфалтиране на най-известното дърво в селото?! Защо кмета и хората му не упражняват своевременен контрол, за да не се стига до такъв вид напрежения между гражданите и местната власт.

А кмета Павел Михайлов е доста угрижен. Разбира ме го напълно. Никак не е лесно през ден да го дават по телевизиите с „целият бясък“ на бездарието му!

Този акт на общностни усилия не само показва устойчивостта и отдадеността на жителите на Белащица, но и подчертава значението на проактивното местно управление в запазването на културното и природното наследство.

Щастливата развръзка на този случай е ярък пример за това как граждани и медии могат да си сътрудничат при решаването на проблеми, за които местните власти си затварят очите.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също