back to top
27 C
Пловдив
20 юли, 2024

Екстремните горещини и аномалии взимат все повече жертви в цял свят

С нарастването на температурите в глобален аспект, екстремните климатични явления стават все по-чести и интензивни, засягайки милиони хора по целия свят. През 2023 г. се наблюдаваха множество такива събития, които предизвикаха значителни щети и загуби на човешки животи. Първите 6 месеца от началото на 2024 г. също са били най-топлите, откакто се водят записи.

Южна Азия: Опасни горещини

Индия и Пакистан се сблъскаха с екстремни горещини, като температурите в Пакистан достигнаха 49 градуса по Целзий. Това предизвика сериозни здравни проблеми, включително инфаркти и инсулти, като болниците бяха претоварени с пациенти. Градът Карачи, с население от около 15 милиона души, се оказа особено уязвим поради лошото градско планиране и малкото зелени площи, което засилва ефекта на горещината​.

Северна Америка: Торнадо и Наводнения

В Съединените щати мощни бури предизвикаха множество торнада, които разрушиха домове и обществени сгради. Айова беше особено засегната от тези природни бедствия. Наводненията, последвани от топенето на снегове, също доведоха до значителни щети в различни части на страната​.

Източна Африка: Епидемии вследствие на Наводнения

Наводненията в Източна Африка доведоха до избухване на епидемии от холера. В Замбия, застоялите локви със зелена вода по улиците на бедните квартали създадоха идеални условия за разпространение на болести, като холера, което изисква спешни мерки за контрол и превенция​​.

Глобалните Тенденции и Прогнози

2023 година се оказа най-горещата, регистрирана някога, с рекордни температури. Според Сюке Филип, изследовател в Кралския метеорологичен институт на Нидерландия, средните температури ще продължат да се увеличават, ако не бъдат предприети мерки срещу климатичните промени. Увеличаването на топенето на ледници води до по-чести и интензивни наводнения, а затоплянето на атмосферата увеличава капацитета й да задържа влага, което може да предизвика по-интензивни валежи​​.

Заключение

Екстремните климатични явления, предизвикани от глобалното затопляне, продължават да имат сериозни последици върху живота и здравето на хората по целия свят. Необходими са спешни и координирани усилия за адаптация и смекчаване на тези ефекти, за да се защити бъдещето на планетата и човечеството.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също