back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

Елена Башкирова е първата международна звезда, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway

На 16 юни в Пловдив предстои гастрола на забележителната пианистка със световна известност Елена Башкирова. Събитието е от 12.00 часа – матине на сцената на ДК „Борис Христов“. Оказва се, че тя ще бъде първата голяма знаменитост на класическата музика, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway, намиращ се в Дома на културата „Борис Христов“, собственост на Пловдивската опера.

Вече повече от година градът се гордее с ценната придобивка, която дава отлични възможности за гостуване на световни майстори на клавирното изкуство. В края на 2022 година Държавна опера Пловдив се сдоби с концертния инструмент от най-висок клас Гранд (D 274), доставен у нас директно от фабриката за пиана Steinway & Sons в Хамбург. Роялът бе подбран тогава лично от брилянтния наш пианист проф. Людмил Ангелов, а до момента на него са имали привилегията да изнесат концерти талантливите млади музиканти Емануил Иванов, Иван Дончев, Симеон Гошев и Ивайло Василев, лауреат на Националния конкурс „Кантус Фирмус“.

Елена Башкирова пристига у нас за концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“ от програмата на „Европейски музикален фестивал“ – Пловдив. Тя и музикантите от ансамбъла ще изпълнят стилна моцартова програма под диригентството на маестро Георги Димитров: Дивертименто в ре мажор, Концерт за пиано и оркестър №13 и Симфония №36 „Линц“.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града и в партньорство с Пловдивската опера. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в Пловдив: пл. „Стефан Стамболов“ №1, ул. „Цар Ивайло“ №2 и ул. „Райко Даскалов“ №1.

Елена Башкирова, чийто репертоар обхваща творби от класиката до музика на ХХ-ти век, е редовен гост-солист на известни оркестри по света и има дългогодишно творческо сътрудничество с музиканти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и много други. През 1998 година тя основава Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, на който е артистичен директор и до момента. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от културния живот на Израел, обединявайки изключителни солисти от световните сцени. От 2012 г.  ежегодно в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност.

На 1 юни 2024 в предаването „Съботно кафе“ на радио Класик А между 10:00 и 12:00 ч.  ще бъде излъчено цялото интервю на Юра Трошанова с прочутата пианистка Елена Башкирова. 

За повече информация:

„Кантус Фирмус“;

Ирена Данкова, Радостина Узунова;

++ 0 885 25 20 69

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също