back to top
19 C
Пловдив
25 юли, 2024

ГОЛЯМАТА НОВИНА ДНЕС: Американският щат Канзас заведе дело срещу фармацевтичния гигант „Пфайзер“.

Главният прокурор на Канзас Крис Кобах обвинява производителя Пфайзер в нарушаване на щатския Закон за защита на потребителите

Американският щат Канзас заведе дело срещу фармацевтичния гигант „Пфайзер“, производител на ваксини срещу COVID-19. Обвиненията срещу компанията са, че тя не е съобщила за рисковете, които ваксината й срещу COVID-19 крие. Това съобщиха от FOX NEWS, както и редица местни медии от щата Канзас, САЩ.

В съдебно дело, заведено в Окръжния съд на окръг Томас, щатът твърди, че предполагаемите неверни изявления на базирания в Ню Йорк производител на лекарства нарушават Закона за защита на потребителите в Канзас.

„Pfizer заблуждава обществеността, че разполага с „безопасна и ефективна“ ваксина срещу COVID-19“, се твърди в делото от 69 страници, заведено в понеделник в Окръжния съд на окръг Томас.

„„Пфайзер“ направи множество подвеждащи изявления, за да заблуди обществеността относно своята ваксина в момент, когато американците се нуждаеха от истината“, посочи главният прокурор на Канзас Крис Кобах.

В делото се твърди, че малко след пускането на ваксината в началото на 2021 г. „Пфайзер“ е скрил доказателства, че ваксината е свързана с усложнения при бременност, включително спонтанен аборт, както и възпаление в и около сърцето, известно като миокардит и перикардит.

Канзас е първият щат, който завежда подобно дело, въпреки че Кобах казва, че още 5 други щата ще се присъединят. Те ще заведат дела самостоятелно. Единственият друг потвърден щат е Айдахо.

През 2023 г. главният прокурор на Тексас Кен Пакстън съди Pfizer за „незаконно погрешно представяне на ефективността на ваксината срещу COVID-19 на компанията и опит за цензуриране на общественото обсъждане на продукта“. Този иск се основава и на Закона за защита на потребителите на държавата. 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също