back to top
27 C
Пловдив
20 юли, 2024

Хакерският гений „Емил Кюлев“ арестуван: Край на виртуозния терор

Историята на хакера "Емил Кюлев": От виртуозни пробиви до арест

21-годишният Теодор Илиев, известен с поредица от кибер атаки, беше арестуван в Сърбия. Задържането на хакера, познат под псевдонима „Емил Кюлев“, разтърси България.

Теодор Илиев, криещ се зад псевдонима „Емил Кюлев“, започва своята хакерска дейност още през 2020 година. Първоначално изпраща имейли до медии, в които твърди, че е източил данни от множество институции, включително МВР, съдилища, прокуратурата и частни компании. Илиев продава тези данни срещу биткойни, установявайки се като една от най-големите заплахи за киберсигурността в страната​​.

През 2024 година, Илиев прави поредица от изнудвания, включително срещу известния бизнесмен Алексей Петров, като твърди, че притежава компрометиращи записи срещу него. Освен това, той е замесен в продажба на лични данни и изнудване на бизнесмени и съдебни състави​​.

Последната му атака беше насочена към „Лев Инс“, една от най-големите застрахователни компании в България. Той твърди, че е пробил техните системи и разполага с компрометиращи данни, което предизвика паника, както и опровержения от компанията​.

От прокуратурата поясниха, че „Емил Кюлев” е привлечен като обвиняем и задържа за срок до 72 часа във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и други.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от м. март 2020 г. до м. януари 2024 г.

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Национална следствена служба, съвместно със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната.

В хода на операция е установен и задържан – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават.

Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също