back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 11, 2024

Хората с увреждания могат да гласуват с подвижна урна: Как да подадем заявление?

С наближаването на изборите на 9 юни 2024 г., избирателите с трайни увреждания, които не могат да посетят избирателните секции, имат възможност да гласуват чрез подвижна избирателна урна. За да се възползват от тази услуга, те трябва да подадат заявление до днес. Това се отнася се за всички онези избиратели, които не са подали заявление до 25 май.

Кой може да подаде заявление?

Всички гласоподаватели с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на глас в изборното помещение, могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна урна. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и може да се подаде от упълномощено лице или да се изпрати по пощата, факс или електронно​.

Как да подадете заявление?

  1. Писмено заявление: Попълва се по образец и се подава до съответната районна администрация. Заявленията за български граждани са по форма 31-НС, а за граждани на друга държава – членка на ЕС, по форма 30-ЕП.
  2. Електронно заявление: Може да се подаде без електронен подпис чрез Портала за електронни услуги за избори на съответната община.
  3. Подаване на място: В някои общини, като Русе, заявленията се приемат в Зала 1 на сградата на общината на пл. „Свобода” № 6 в определени часове.​

Срокове за подаване

Заявления за гласуване с подвижна урна трябваше да бъдат подадени до 25 май 2024 г. Ако избирателят не е успял да подаде заявление в този срок, има възможност да го направи до днес – 3 юни 2024 г., при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна избирателна комисия​.

Допълнителна информация

Избирателите могат да получат допълнителна информация на безплатните телефони, предоставени от съответните общини. Например, в София информация може да се получи на телефон 02/904 13 51​​.

Подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес

Избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес, различен от постоянния им адрес, също трябва да подадат заявление до 25 май 2024 г. Те могат да направят това писмено или чрез електронно заявление през интернет страницата на ГД ГРАО​​.

Важно за всички избиратели

Всеки избирател трябва да проверява избирателния списък, за да се увери, че е включен правилно. Окончателните списъци ще бъдат достъпни след 28 май 2024 г., а справки могат да се правят на официалните сайтове на общините или на място в общинските сгради​.

Гласуването е основно право и всички мерки са предприети, за да се осигури равен достъп до избирателния процес за всички граждани, включително и за тези с увреждания.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също