back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Има ли правила при пиенето на кафе, които трябва да спазваме?

Добри новини за пиещите кафе: ползите за здравето надвишават рисковете за повечето хора

Какви са ползите за здравето от пиенето на кафе?

В продължение на години медицинските експерти съветваха хората да пият по-малко кафе, най-вече поради изследвания, които показват, че кафето може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Многобройни проучвания, проведени напоследък обаче, откриха неочакваните ползи за здравето от кафето. Както всички добре планирани изследвания, повечето от тези проучвания разглеждат влиянието на възрастта, пола, индекса на телесна маса (ИТМ), физическата активност, употребата на тютюн и дали членовете на семейството са развили рак. Като контролират тези фактори, изследователите се увериха, че могат да отделят въздействието на кафето върху здравето от ефектите от начина на живот на хората, семейната история и предишни здравословни проблеми. Въпреки това, видът кафе, което пиете, може да повлияе на неговите ползи за здравето; много голямо проучване от Обединеното кралство, публикувано през 2022 г., установи, че възрастните, които пият по-големи количества неподсладено или подсладено със захар кафе, са по-малко вероятно да умрат от рак през следващите 7 години, а също и по-малко вероятно да умрат от каквато и да е причина през този период от време. Въпреки това, пиенето на повече изкуствено подсладено кафе не оказва влияние върху рака или други смъртни случаи.

Да, има няколко основни правила, които е добре да следваме при пиенето на кафе, за да извлечем максимална полза и да избегнем негативните ефекти. Ето какви са те:

1. Избягвайте кафето на празен стомах

Пиенето на кафе на празен стомах може да доведе до раздразнение на стомаха и повишена киселинност, което може да причини дискомфорт или гастрит​.

2. Определете правилното време за консумация

Най-доброто време за пиене на кафе е между 9:30 и 11:00 сутринта, когато нивата на кортизол спадат и кофеинът ще има най-силен ефект. Избягвайте консумацията на кафе късно следобед или вечер, за да предотвратите нарушения на съня​.

3. Контролирайте количеството на консумирания кофеин

Максималната безопасна доза за възрастен човек е 400 mg кофеин на ден, което се равнява на около четири чаши кафе. Прекомерната консумация на кофеин може да доведе до нервност, тревожност, проблеми със съня и повишено сърцебиене​​.

4. Избягвайте добавянето на захар и изкуствени подсладители

Захарта в кафето може да доведе до бързи енергийни спадове след първоначалния пик. По-добре е да използвате естествени заместители като канела или какао на прах, които могат да подобрят вкуса без да добавят излишни калории​.

5. Комбинирайте кафето с хранителни вещества

За да избегнете бързия спад в енергията, комбинирайте кафето с богата на хранителни вещества закуска. Това ще помогне да поддържате стабилни нива на енергия през деня​.

6. Пийте кафе умерено

Важно е да се придържате към умерена консумация на кафе. Пиенето на повече от препоръчаната доза може да доведе до изграждане на толерантност към кофеина, което ще намали неговия ефект и ще ви накара да консумирате още повече за същия ефект​​.

7. Слушайте тялото си

Всеки организъм реагира различно на кофеина. Ако усещате нервност, проблеми със съня или други негативни ефекти, може да се наложи да намалите количеството кафе, което консумирате​.

Следвайки тези правила, можете да се насладите на любимата си напитка, без да рискувате здравето си и да поддържате енергията си през целия ден.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също