back to top
13 C
Пловдив
19 май, 07, 2024

Много сериозен проблем, свързан с уникално пловдивско селце в планината

Въздухът в Бойково наистина е един от най-чистите в цяла Европа, а историята му – доста богата. Но както повечето български села и то има своите сериозни проблеми, най-вече в инфраструктурен план.

Заради засиления дърводобив горските пътища се намират в изключително лошо състояние, като фирмите масово не спазват определени закони. За проблема с пътищата на Бойково от медията “Plovdiv24” са разговаряме с кмета на селото Иван Пачеджиев.

Ето какво казва той: „Около Бойково се добива много дървен материал от частници и държавата добива. Тук обикновено работят 3-4 фирми, не само в Бойково, но Дедево и в Ситово и всички кметски наместници се оплакват от това, че след като горските фирми добият и извозят дървения материал, те изоставят пътищата в трагично състояние. Пътищата стават непроходими, докато не изсъхнат.“

Кметът също разказва, че има доста проблеми с живущите в района.

„Имам огромни разправии с хората, които живеят в горен Плочник, защото Горен и Долен Плочник също са квартали на Бойково. В Горен Плочник има около 20 вили и хората непрекъснато ми се обаждат и с право претендират, че пътищата им са разбити и не могат да си отидат до вилите. Аз успях да издействам една фадрома и да поизравня пътя, но то беше страшна кал и коловози също бяха останали.

Но цялата тази работа идва от това, че фирмите, които добиват дървен материал не спазват задълженията си: Да не извозват материала, когато е кално. Те не спазват това нещо и разбиват пътищата, а пък общината няма средства за поддържането им“, признава той като казва, че половин година след това пътищата остават непроходими.

Състоянието на пътя от Храбрино до Бойково също не е добро. Пътят е на кръпки, без маркировка, лентите на места са полуизядени, а и често има свлачища. Ето какво и мнението на Пачеджиев.

„Уж е запланувано да се направи асфалтова настилка до разклона за Бойково, но дали ще го направят, тъй като той е на АПИ, дали ще го направи държавата, не мога да гарантирам. Сега гледам, че го закърпиха отгоре-отгоре, но трябва да се направи изцяло нова асфалтова настилка. Не знам. Сега като приемат бюджета, видях, че ще има пари за такива ремонти, ще се опитаме, за да могат да го ремонтират. Не остана много 4 километра мисля, че е отсечката, която остана неремонтиран път. Другото го направиха. Той се разви този път след като си построиха ВЕЦ-а до Храбрино, оттогава“ ,коментира още той.

Жител на селото също изрази своята позиция и също смята, че тези машини са проблемни:

„Тежките машини ги виждаме всяка сутрин да се качват празни нагоре и вечер като се прибираме слизат пълни, разбиват горските пътища и със сечта си предизвикват свлачища над главния път. Ужасно е! Не мисля, че пътят е пригоден да устоява на тази ежедневна тежест, защото откакто е направен през комунизма, оттогава само се кърпи. Поне да го оправят, пък тогава да минават.

Даже преди седмица видях една машина, която просто плюе песъчинки смесени с асфалт в дупките….без валяк без подготовка…пародия!“

Според кмета тези нарушения възпрепятстват хората от това да се качат до манастира „Света Богородица“ на 15-и август, ежегоден празник на селото: „Поне едно 200 човека се качват винаги и те не ползват автомобили, защото без високопроходима машина не може да се стигне.“

От медията са се опитали да се свържат с Община „Родопи“, за да разберат кои са тези непослушни четири фирми, които не си изпълняват задълженията, но така и не са успели да се свържат с администрацията.

/ Автор, източник: Велизара Ангелова/ Plovdiv 24 /

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също