back to top
27 C
Пловдив
20 юли, 2024

Петров ден е! Днес честваме Светите първоапостоли Петър и Павел

Днес в България се празнува денят на светите апостоли Петър и Павел, известен още като Петровден. На този ден се почитат Петър и Павел, макар че основният фокус е върху Св. Петър. Въпреки че официално и двамата светци се честват на 29 юни, на някои места се отбелязва и Павловден на следващия ден, 30 юни. Това е обичай, който вероятно е останал от народната традиция​​.

Този празник е сред най-значимите през лятото и е посветен на двамата първовърховни апостоли, които са основоположници на християнството и ревностни разпространители на Христовото учение. Простонародното християнство приема Свети Петър за ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Свети апостол Петър, чието истинско име е Симон, бил беден рибар от град Капернаум. Той е един от най-близките ученици на Иисус Христос и получава новото си име Петър, което означава „камък“, директно от Христос. Петър следвал Христос през цялото му служение и, въпреки че се отрича от него по време на процеса преди разпятието, той горчиво се разкайва и става един от най-влиятелните апостоли след Възнесението. Петър проповядвал в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни, и бил разпънат на кръст в Рим по време на гонението на император Нерон​.

Свети апостол Павел, с рождено име Савел, бил първоначално гонител на християните, но след драматично видение на път за Дамаск, той се обръща към Христос и става един от най-активните разпространители на християнството. Павел проповядвал в много страни и написал 14 послания, които са част от Новия Завет. Той бил посечен с меч в Рим по време на гоненията срещу християните​​.

Празникът съвпада времево с усилената жътва. Смята се, че „сам свети Петър видял как хората жънат и грабнал сърпа да им помага”.

На Петровден се коли най-младото пиле, известно като „петровско пиле“, което се раздава заедно с ранни ябълки, наречени „петровки“. Според народните вярвания, св. Петър е пазител на райската градина. Денят се свързва с молебени за дъжд в случай на суша и се избягва извършването на тежка земеделска работа​​. Рано сутринта на празника жените носят в църквата обреден хляб и ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве и късмет. Приема се, че от този ден нататък вече може да се ядат ябълки.

Преди празника на апостолите Петър и Павел, в църквата се спазва Петровият пост, който започва в неделята след Петдесетница. Постът е по-лек в сравнение с Великия пост, но също има за цел духовна подготовка​​.

На Петровден имен ден празнуват всички, носещи имената Петър, Павел, Павлета, Павлина, Пепа, Петра и техните производни​​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също