back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

Пловдив събира електронни отпадъци с уникална инсталация

Интерактивната инсталация „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” в Пловдив призовава жителите и посетителите да рециклират старата си техника и да се погрижат за околната среда. Цветният куб на пл. „Централен“ събира дребна електроника и информира хората за кръговата икономика и отговорното използване на технологии.

Посетителите могат да проследят пътя на устройствата – от добива на материали до рециклирането им. 270-градусовата прожекция обяснява защо е важно да рециклираме старите устройства и показва вредите върху околната среда.

Инсталацията включва „Музей на електронните отпадъци“ и „дисекция“ на смартфон, разкриваща ценните материали в устройствата. Особено привлекателна е двуметровата фигура „Кабелният човек“, изработена от 350 метра стари кабели, която приканва посетителите да споделят снимка в Instagram и да участват в томбола за награда.

От старта си инсталацията е събрала близо 1000 кг електронни отпадъци и е достигнала до над 130 000 души. С рециклирането на устройства като мобилни телефони, лаптопи и кабели, ще бъдат спестени над 1400 кг въглеродни емисии.

Проектът на Yettel е част от усилията на телекома да минимизира отпадъците и да стимулира отговорното отношение към природата. До 23 юни „РЕЦИКЛАТОРЪТ“ е достъпен за всички, които искат да предадат ненужната си дребна електроника и да подпомогнат каузата за по-чисто бъдеще.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също