back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 04, 2024

Пловдивският гребен канал обогатен с 600 кг риба в съвместна акция

В значима екологична инициатива община „Пловдив“ и „Напоителни системи” ЕАД,  зарибиха Гребния канал в Пловдив с 600 килограма, от която 500 кг са толстолоб и 100 кг бял амур.. Това съвместно зарибяване, проведено за първи път, бе изцяло финансирано от „Напоителни системи”, докато в предходните години инициативата бе изцяло поета от Община „Пловдив“.

На зарибяването присъстваха управителят на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Пловдив инж. Костадин Чолаков и представители на Община „Пловдив“.

Акцията е от изключителна важност, тъй като тези видове риба са естествено средство за контрол на водораслите. В мероприятието участваха Иван Запрянов, началник на отдел „Младежки дейности и спорт” в Община Пловдив, инж. Костадин Чолаков, началник на „Напоителни системи” – клон Марица, и Ерол Садъков, председател на Комисията по спорт и младежки дейности в Общинския съвет. Те пуснаха във водите на канала 500 килограма толстолоб и 100 килограма бял амур.

„Това зарибяване е необходимо, тъй като тези видове риба се хранят с водорасли, които излизат в Гребния канал и по този начин решаваме проблема с тях. Изключително много благодаря на „Напоителни системи”, защото изцяло рибата за това зарибяване е подсигурена от тях”, заяви Иван Запрянов. Той поясни, че процесът е бил напълно контролиран, с участието на представители на ОП „Жилфонд”, които поддържат Гребния канал, както и доц. Ангел Цеков, отговорен за качеството и транспортирането на рибата. Според Запрянов, почти нулевият процент на мъртва риба след зарибяването е голям успех. Водата в Гребния канал бе предварително измерена под надзор, за да се гарантира, че няма голяма разлика в температурата й спрямо тази на рибата по време на транспортирането.

„Напоителни системи” е дългогодишен партньор на Община Пловдив по поддръжката на Гребния канал и единствен доставчик на вода за неговото зареждане. „Това решение за съвместно зарибяване бе взето от ръководството и искам да благодаря на изпълнителния директор на дружеството за подкрепата”, допълни инж. Костадин Чолаков.

„Надявам се това сътрудничество да продължи и в бъдеще, когато имаме нужда от зарибяване, то да бъде съвместно с „Напоителни системи”, завърши Иван Запрянов.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също