back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Проучване: Сиренето може да подпомогне здравословното стареене и да подобри психичното благополучие

Сиренето, любим продукт на мнозина, може да има по-голямо значение за нашето здраве, отколкото сме предполагали. Ново проучване на изследователи от Шанхайския университет по медицина открива, че консумацията на сирене може да допринесе за по-дълъг и здравословен живот, като подобрява психичното благополучие.

Проучването и методологията

Изследването, публикувано в „Nature Human Behaviour“, анализира публично достъпни ДНК данни от 2.3 милиона европейци, използвайки метод, наречен Менделеева рандомизация. Този метод позволява на учените да установят потенциални причинно-следствени връзки между фактори като психично благополучие и здравословно стареене​.

Резултатите

Резултатите показват, че хората с по-добро психично състояние, измерено чрез удовлетвореност от живота, настроение, и липса на депресивни симптоми, живеят по-дълго и по-здравословно. Сиренето изненадващо се оказва един от петте ключови фактори на начина на живот, които имат положителен ефект върху психичното благополучие. Консумацията на сирене води до 3.67% подобрение в самооценката на здравето и продължителността на живота​​.

Защо сиренето?

Макар че сиренето често се свързва с високо съдържание на мазнини, което може да бъде вредно, изследванията показват, че в умерени количества, млечните мазнини могат да понижат нивата на лошия холестерол и да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, някои видове сирене могат да активират допаминовите пътища в мозъка, водейки до чувство на удоволствие и подобрявайки психичното здраве​​.

Заключение

Докато резултатите са окуражаващи, важно е да се подчертае, че сиренето не е магическо средство за здравословно стареене. Балансираната диета, включваща разнообразие от храни като плодове, съчетана с редовна физическа активност и избягване на вредни навици като пушенето и прекомерното гледане на телевизия, ще доведе до най-добри резултати. Допълнителни изследвания са необходими, за да се разберат по-добре всички механизми, чрез които сиренето влияе върху здравето​​.

Повече за проучването можете да прочетете в Nature Human Behaviour (BGR)​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също