back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 20, 2024

РУСИЯ АТАКУВА САТЕЛИТИТЕ НА ИЛОН МЪСК С НОВИ ОРЪЖИЯ И СРИВА УКРАЙНА

Преди атаката срещу района на Харков руснаците използваха мощни електронни оръжия и по-сложни инструменти

Точно преди нахлуването на руските войски през северната граница на Украйна при Харков през този месец 92-ра бригада губи свой ценен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink, която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се е забавила до почти спиране.

Управляван от SpaceX на Илон Мъск, компанията Starlink е от ключово значение за украинската армия от най-ранните дни на войната с Русия.

Без пълното обслужване, казаха украински войници, те не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващото нападение и прибягват до изпращане на текстови съобщения.

Смущенията представляват първият път, когато руснаците причиняват мащабни прекъсвания на Starlink. Ако продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск, пише „Ню Йорк таймс“.

Докато Съединените щати и други правителства работят със SpaceX, прекъсванията повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink в условията на конфликт.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити, обикалящи около Земята. Сигналите се приемат от неземни терминали с размер на кутия за пица, които след това разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо.

Украйна постоянно комуникира със SpaceX за разрешаване на проблемите, добави той. SpaceX все още няма официална позиция.

През март Русия обяви, че е наясно с усилията на разузнаването на САЩ да използва комерсиални сателитни оператори като SpaceX, предава Ройтерс.

„Наясно сме с усилията на Вашингтон да привлече частния сектор, за да обслужва неговите военни космически амбиции. Такива системи се превръщат в законна мишена за ответни мерки, включително военни“, каза тогава говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г., като войниците разчитат на нея, за да насочват свързани с интернет дронове, които се използват за наблюдение и като оръжие, наред с други задачи.

Михайло Федоров, министър на цифровите технологии на Украйна, обясни, че в момента Русия използва нова модерна технология срещу сателитите.

Руснаците сега „тестват различни механизми за нарушаване на качеството на връзките на Starlink, защото това е толкова важно за нас“, каза Федоров, без да дава подробности за това, което той нарече техните „мощни“ електронни оръжейни системи.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също