back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Светият Синод избра тримата кандидати за Патриарх

Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това са Григорий Врачански (11 гласа на 1 тур), Гавриил Ловчански (9 гласа на 42 тур) и Даниил Видински (9 гласа на 32 тур).  Това реши Светият Синод по време на над 8-часово свое заседание в четвъртък.

Според устава на Българската православна църква избраните трябва да отговарят на три условия – да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.

В процеса на избор на новия предстоятел на БПЦ на 30 юни 2024 год., ще участват всички архиереи на църквата – митрополити и епископи. Всяка епархия ще изпрати по петима представители – шестима клирици и двама миряни. От Софийската епархия са назначени десет представители – шестима клирици и четирима миряни. Също така, ще има по един представител от ставропигиалните манастири – Рилски, Бачковски и Троянски, по двама от епархийските манастири във всяка епархия – един монах и една монахиня, както и по един представител от средните духовни училища.

Общо 145 души се очаква да участват в избора.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също