back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 01, 2024

Точно седмица преди вота: ГЕРБ води пред ПП-ДБ с 15.7%, „Възраждане“ – втора сила!

При рейтингът на политиците води Радев - 54%, следван от Борисов - 33% и Костадинов и Нинова - 24% и 22% и Пеевски - 16%

От агенция „Медиана“ представиха изследване на обществените и политически нагласи седмица преди изборите 2 в 1 на 9 юни 2014 г.

Какв са основните изводи?

При очакваната ниска избирателна активност (между 2.4 – 2.7 млн. избиратели се очакват пред урните), това е огромна маса колебаещи се избиратели, която може драстично да промени резултатите, ако се „люшнат” в една или друга посока. Засега, обаче, не се наблюдава подобна „вълна” (насочване) към никоя от основните политически формации. Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на „политическия пазар”, обясниха от агенцията.

Проучването показва, че към момента ГЕРБ е на първа позиция (28.6%), като увеличава дистанцията си до втория – „Възраждане” (14.9%). Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана, според данните. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2% като и ДПС (13.5%), и „Възраждане” имат, скрити от социологически изследвания, „козове”. За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. „Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол), смятат от „Медиана“.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) с 12.9% запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и „БСП с 8.6% и „Има такъв народ“ (ИТН) с 6.3%, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат, посочват от агенцията. 

Според проучването още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България” (3.4%), „Левицата” (3.2%) и „Солидарна България” (3%). И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са  решаващи.

От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход”, „МЕЧ” и ВМРО, сочат данните.  Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната 8 дни, преди изборите, уточняват от агенцията.

При рейтингът на политиците води Румен Радев – 54%, следван от Бойко Борисов – 33% и Костадин Костадинов и Корнелия Нинова – 24% и 22%. Следват Слави Трифонов – 20%, Ваня Григорова – 17% и Делян Пеевски – 16%.

От „Медиана“ смятат, че предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще, а 44% смятат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро скептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан.

Запитани „Добре ли е за България, че е член на ЕС“ 65% отговарят, че е добре, 19% – че не е добре. 16 на сто от записаните не могат да преценят.

Запитани „СПОРЕД ВАС, КАТО ЦЯЛО, ЖИВОТЪТ НА ХОРАТА В ЕВРОПА СЕ ПОДОБРЯВА, ВЛОШАВА ИЛИ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ (В ПОСЛЕДНИТЕ 1-2 ГОДИНИ)?“ 44% от запитаните казват, че се влошава, 23% – че не се променя, 20 на сто не могат да преценят, а 14% – че се подобрява.

Задава се и въпросът „СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ОТ СВЕТОВНА ВОЙНА В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ (СЛЕДВАЩИТЕ ЕДНА ДВЕ ГОДИНИ?)“

Според 32% от запитаните „има известна опасност“. 26 на сто от участвалите в допитването „има, но е малко вероятно“. 16 на сто смятат, че „по-скоро няма опасност“, 14% – „има много голяма опасност“, а 12% не могат да преценят.

Изследването е проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също