back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 17, 2024

Васил Божков излиза на свобода: Решение с политически оттенък

Софийският апелативен съд реши бизнесменът Васил Божков, известен още като Черепа, да бъде освободен под гаранция от 130 хиляди лева. Решението е окончателно и беше взето във вторник, премахвайки домашния му арест.

Това съдебно постановление идва в критичен момент – по средата на предизборната кампания, в която Божков участва като кандидат за депутат от собствената си партия. Това е вторият му опит да се включи в политическия живот, след неуспешния старт с формацията „Българско лято“.

Божков е изправен пред редица обвинения, включително за неплащане на хазартни такси, подбудителство към убийства и незаконно държане на културно-исторически ценности. Миналото лято той се завърна в България след тригодишен престой в Обединените арабски емирства. При пристигането си беше задържан на летището и впоследствие поставен под домашен арест.

Някои от разследванията срещу него вече са приключили и делата са предадени на съда, като предстои насрочването им. В същото време, Божков обяви, че прокуратурата, която иззе античната му колекция от няколко хиляди предмета, започнала да ги предлага на чужди държави. Потвърдено е, че писма са изпратени до няколко съседни страни, като операцията се води от МВР и прокуратурата под кодовото име „Орфей“. Въпреки това, прокуратурата все още не е дала официален отговор дали част от антиките на Божков ще бъдат изпратени в други страни.

Тази развръзка добавя още напрежение в политическата обстановка в страната и буди множество въпроси за бъдещето както на Божков, така и на политическата сцена в България.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също