back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

ЗАДАВА СЕ ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН, ИЗВЕСТЕН КАТО „ПАРАД НА ПЛАНЕТИТЕ“

Учени предупреждават за потенциални природни бедствия в началото на юни

Земетресения, наводнения, бури и други катаклизми могат да ни застрашат още в началото на юни, предупреждават учени.

Експертите алармират, че Слънчевата система ще бъде свидетел на феномен, известен като „парад на планетите“. На 3 юни шест планети ще се подредят визуално в една линия, образуваща ъгъл от около 25 градуса спрямо хоризонта, като физически ще се скупчат в малък сектор на Слънчевата система заедно със Земята. Това предизвиква безпокойство, тъй като пет от тези планети ще се появят от едната страна на Земята наведнъж. Сред тях са четирите най-големи планети в Слънчевата система: Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, а към тях се присъединява и Марс.

Учените обясняват, че тези пет планети ще упражнят гравитационно влияние върху Земята. Геофизиците имат сериозни подозрения, че промените в гравитационното поле ще повлияят на движението на литосферните плочи, от които е изградена земната кора. Бавното им движение и натрупването на напрежение между тях могат да предизвикат земетресения.

Експертите припомнят, че вулканът Ел Чичон, който беше спящ в продължение на 220 хиляди години, започна да изригва няколко дни след големия „парад на планетите“ на 10 март 1982 г., убивайки 2 хиляди души. Този път ситуацията е още по-тревожна, тъй като явлението ще съвпадне с пика на 11-годишния слънчев цикъл, който причинява тежки магнитни бури.

Слънцето е било изключително активно преди някои от най-големите природни бедствия в историята: преди цунамито в Индонезия през 2004 г., земетресението с магнитуд 8,8 в Чили през 2010 г. и земетресението в Япония през 2011 г. Слънчеви изригвания са регистрирани и преди земетресението в Турция миналата година.

 

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също