back to top
14 C
Пловдив
19 май, 19, 2024

Закриват автогара „Юг“. Прехвърлят международните автобуси на автогара „Родопи“

Автогара „Юг“ ще бъде закрита заради пълна неефективност, а международните автобуси, които я използват, ще бъдат прехвърлени на автогара „Родопи“. Това са плановете на Веселин Дошков, собственик на „Хеброс бус“, в чиито активи са трите пловдивски автогари.

Автогара „Юг“ е с площ от 5860 кв. метра, а Община Пловдив притежава 1180 идеални части от територията. От „Хеброс бус“ са изпратили официално писмо до градската администрация да деактуава собствеността си.

„Съсобствеността лъсна, когато направихме проверка в кадастъра. Пускали са актове още от 2002 г., но на какво основание?“ – каза Веселин Дошков. Той смята да се обърне към съда, ако общината не извърши деактуването.

В момента се изготвя становище по казуса и до края на деня се очаква да е готово. След това ще бъде предоставено на кмета, уточни за медията ни директорът на дирекция „Общинска собственост“ Николай Аджеларов. Становище трябва да изразят и юристите от Правна дирекция, след което ще се предприемат съответните стъпки.

Трите пловдивски автогари преди години бяха в активите на държавната по онова време „Хеброс бус“, наследник на преобразуваното обединение „Тракия автотранспорт“. През 1998 г. със заповед на тогавашния министър на транспорта Вилхелм Краус се открива процедура за приватизация на 80% от капитала на „Хеброс бус“. Акциите са придобити от Веселин Дошков и така той се превръща в най-големия превозвач в града.

При преминаването на собствеността от държавна в частна, част от имота на автогара „Юг“ е останала „висяща“ и общината е решила да я актува като общинска собственост.

„В града има много подобни „вакуумни“ ситуации, например завод „Метални конструкции“ или пък междузаводските пътища в индустриалните зони. След придобиването на заводите остават някакви парченца и по силата на обстоятелствата общината ги е актувала като нейна собственост“ – коментира Аджеларов.

В конкретния случай с автогара „Юг“ община Пловдив има два варианта – или да уважи искането за деактуване, или да се мине през дело за собственост. Според Аджеларов, ако се започне съдебно дело за собствеността, най-вероятно общината ще го загуби и ще плаща разходи, защото актуването е извършено не на правно основание.

Закриването на автогара „Юг“ няма да се случи незабавно, но е предизвестено събитие. Според Общия устройствен план имотът попада в зона СМФ1, позволяваща 50% застрояване, кинт 3.5, неограничена височина. Дошков твърди, че не търси купувач на терена.

Планът за устойчива градска мобилност на Пловдив, който неотдавна беше представен публично,  предвижда голяма общинска автогара в район „Северен“. Под въпрос е как ще се реализира идеята, заради липсата на терен и неясен източник на финансиране.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също