back to top
19 C
Пловдив
25 юли, 2024

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Регистрацията обхваща делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, включително членове на Светия Синод, епархийски митрополити, представители на различни поместни православни църкви и специални гости.

Процесът по регистрация започва на 29 юни 2024 г. в 10:00 ч. и продължава до 13:45 ч. на 30 юни 2024 г. Регистрацията се провежда в Канцеларията на Светия Синод в София, в специалната зала на ВЦС. На 30 юни съборът ще продължи в Академичната зала на Българската академия на науките (БАН).

Комисията по пълномощията ще проверява редовността на документите на делегатите, като процесът поименно ще потвърди присъствието им. След регистрацията, делегатите ще участват в богослужения и официални мероприятия, преди самото начало на събора.

Целта на събора е да избере новия български патриарх след смъртта на предишния патриарх Неофит. Събитието е важно за Българската православна църква и ще привлече голямо внимание както от православните общности в България, така и от международни православни църкви.

На 29 юни вечерта ще се проведе архиерейска вечерня в храм „Св. София“, а на следващия ден, 30 юни, ще започне официалното посрещане на Вселенския патриарх Вартоломей и други висши духовници в катедралата „Св. Неделя“. След това, ще има кратък трисагий в памет на патриарх Неофит. Самият събор ще бъде открит с молебен, след което ще започне изборният процес, който включва избора на избирателно бюро и последващите етапи на гласуване​.

Събитието е съпътствано от редица логистични и организационни мероприятия, включително ограничения на движението в определени части на София за осигуряване на спокойствието и сигурността на участниците и гостите.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също