back to top
27 C
Пловдив
20 юли, 2024

Затворен мост, отворени рани: от утре Пловдив в хаос!

Основният трафик ще се влее в надлез "Родопи" и "Коматевско шосе", обещавайки хаос и безкрайни задръствания

Години наред местната власт се колебаеше и отлагаше, но неизбежното най-накрая дойде – Бетонният мост в Пловдив се затваря тази събота, поставяйки жителите на най-гъсто населения район „Южен“ в истински кошмар.

Кметът Костадин Димитров ще обяви новината утре, но тя вече е на устата на всеки пловдивчанин. „Това ще е най-голямото изпитание не само за кючукпарижани, но и за целия град, тъй като Бетонният мост е важна пътна артерия,“ коментират обезпокоени шофьори. Основният трафик ще бъде пренасочен през надлез „Родопи“ и „Коматевско шосе“, което обещава още по-големи задръствания и хаос.

Рампата от бул. „Христо Ботев“ към „Македония“ ще остане, но самият мост трябва да бъде разрушен и изграден наново, защото след реконструкцията на жп линиите той вече не отговаря на изискванията за преминаване на скоростни влакове. Високоскоростните влакове не могат да преминават под него, затова мостът трябва да бъде повдигнат.

Новият мост трябва да бъде изграден в рамките на шест месеца, но дали този срок е реалистичен, остава под въпрос, имайки предвид колко дълго продължават ремонтните дейности в Пловдив. Строителството е поверено на „Трейс груп холд“, а от фирмата уверяват, че до Коледа ще са готови с новия мост. „Още в събота мостът трябва да се затвори за движение или най-късно в понеделник,“ потвърдиха от градската управа.

Финансирането на строителството се поема изцяло от НКЖИ. За жителите на район „Южен“ това е повече от шок, защото дори сега придвижването им към центъра на града е трудно. „Ще трябва да прелитаме,“ коментират с нескрито притеснение хората в 100-хилядния квартал.

Бутането на Бетонния мост се обсъжда от години, но досега местната власт нямаше куража да даде зелена светлина и все отлагаше. Вече това е невъзможно, казват от общината, осъзнавайки тежките последици от затварянето на съоръжението.

Този мост, символ на свързаност и постоянство, сега е предаден на миналото, а Пловдив е изправен пред едно ново изпитание.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също