back to top
13 C
Пловдив
19 май, 30, 2024

1 млрд. евро за Мбапе – Саудитска Арабия прекрои пазара на футболисти

Парите нямат никакво значение, а границите на допустимото отдавна са надхвърлени. Дори ако оставите без внимание етичните въпроси за произхода на парите, намерението на „Ал Хилал“ да плати 1 млрд. евро за Килиан Мбапе, за да играе за тях само една година в първенството на Саудитска Арабия, трябва да е достатъчна, за да се почувствате зле като фен на футбола. Но отвъд емоциите неприятната мисъл е, че подобна сделка има смисъл. Ако прецените ситуацията, в която се намира сега Мбапе, и приемете всичко за чиста монета, преместването в Саудитска Арабия за една година е най-хладнокръвното логично решение, макар че Мбапе засега отказва да преговаря.

Мбапе, един от най-добрите играчи в света, иска да напусне „Пари Сен Жермен“ в края на договора си през 2024 г., и то почти сигурно в посока „Реал Мадрид“. Настоящата позиция на ПСЖ е, че Мбапе или трябва да подпише едногодишното удължаване на договора си, или ще бъде продаден сега. Ако не направи нито едно от тези две неща, изглежда, че ръководството на клуба ще го извади от първия отбор за целия следващ сезон. Офертата от „Ал Хилал“ (сега собственост на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия) е за 300 млн. долара за ПСЖ и за 700 млн. евро под формата на заплати за Мбапе.

Така че, ако алтернативите му са да стои и да не прави нищо в продължение на една година с парите, които печели в момента, или да играе футбол, дори и да не е на особено високо ниво, за около 20 пъти повече пари от тези, които печели, то второто не само изглежда привлекателно, но и прави първото да изглежда нелепо, отбелязва The Athletic в коментар, след като офертата стана ясна. Няколко дни по-късно Мбапе обяви, че няма да преговаря със саудитския клуб, чийто пратеници бяха в Париж.

За създалата се нелепа ситуация не е виновен Мбапе, а развитието на футбола през последните години. Играта се откъсна от финансовата реалност още преди Саудитска Арабия да започне да изсипва огромни пари, сега ситуацията просто става още по-абсурдна. Парите, вложени от Саудитска Арабия през тази година във футбола, само ускориха този процес и до известна степен накараха специалистите да онемеят.

Но в интерес на истината и в други сектори е имало етап на приспособяване. Един такъв е пазарът на имоти в най-развитите страни, където цените преди 20 години са изглеждали фантастични и по джоба само на много богатите, докато сега изглеждат напълно разумни. Така с промяната на реалността се променя и възприятието на хората.

Източник: /www.capital.bg/

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също