back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

7 ЮЛИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ШОКОЛАДА

В началото той е бил консумиран като напитка, често смесен с подправки и захар

7 юли е Европейският ден на шоколада, също известен като Световен ден на шоколада. Тази дата е избрана, защото през 1550 г. се смята, че първата партида шоколад е доставена от Америка в Европа, по-конкретно в Испания. Въпреки че точните данни за този факт могат да варират, много източници, включително National Geographic, потвърждават, че шоколадът е пристигнал в Европа през 16-ти век.

Шоколадът има дълга и богата история, която започва преди хиляди години в Централна и Южна Америка, където са отглеждани какаови дървета. Най-ранните доказателства за използване на какаови семена датират около 1100 г. пр. Хр. от цивилизациите на маите и ацтеките. Те използвали какаото не само за храна, но и като валута и в религиозни ритуали​​.

Испанският конкистадор Ернан Кортес е този, който запознава Европа с шоколада през 1528 г., след завръщането си от Новия свят. Първоначално той е бил консумиран като горчива напитка, но с времето е подсладен и става все по-популярен.

След пристигането си в Европа, шоколадът бързо набира популярност сред аристокрацията. В началото той е бил консумиран като напитка, често смесен с подправки и захар. През 19-ти век обаче, благодарение на напредъка в технологиите за обработка на какао, шоколадът започва да се произвежда в твърда форма, което води до създаването на първите шоколадови блокчета и бонбони, когато през 1847 г. Джоузеф Фрай и неговият син създават първото масово произвеждано шоколадово блокче, което дава началото на съвременната шоколадова индустрия.

Шоколадът не е само вкусен, но и има множество ползи за здравето, особено тъмният шоколад. Той е богат на антиоксиданти, помага за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Освен това, консумацията на шоколад може да повиши нивата на серотонин и допамин в мозъка, което подобрява настроението​​.

Ето как различни страни отбелязват този ден:

Обединеното кралство

В Обединеното кралство Световният ден на шоколада се отбелязва с различни събития и промоции. Много местни кафенета и шоколадови магазини предлагат специални оферти и ограничени издания на шоколади. Например, Hotel Chocolat насърчава любителите на шоколада да празнуват чрез организиране на дегустационни сесии, наслаждаване на шоколада с внимание и дори започване на деня с шоколадова закуска​​. Шоколадовите събития като тези предлагат перфектен повод да се насладите и споделите радостта от шоколада с приятели и семейство.

Италия

Италия, известна със своето кулинарно наследство, отбелязва Световния ден на шоколада с разнообразие от вкусни опции. Италианските шоколатиери често създават специални издания на своите най-добри продукти. Посетителите и местните жители могат да участват в дегустации на шоколад в известни магазини в градове като Торино, известен като шоколадовата столица на Италия. Италианските празнувания могат да включват опитване на класически лакомства като джандуя или наслада от артистични творения в кафене.

Франция

Във Франция Световният ден на шоколада е грандиозно събитие, отразяващо изискания вкус на страната. Френските шоколатиери и сладкарници често организират специални събития, включително работилници за приготвяне на шоколад и дегустации. Посещението на местен шоколатериер за обиколка и дегустация е популярен начин за празнуване. Френските празненства подчертават изкуството и качеството на шоколада, като много хора се наслаждават на гурме шоколади, съчетани с изискани вина.

Германия

Германия, дом на някои от най-старите шоколадови фабрики в света, отбелязва Световния ден на шоколада с ентусиазъм. Събитията могат да включват обиколки на фабрики, шоколадови фестивали и специални промоции в местните магазини. Немските шоколадови марки често пускат ограничени издания на продукти за отбелязване на случая. Участието в събитие за съчетаване на шоколад и бира, отразяващо пивоварното наследство на страната, е уникален начин за празнуване в Германия.

Световният ден на шоколада е специален повод да се насладим на шоколадовите удоволствия и да научим повече за богатата история и ползи на този невероятен продукт. Независимо дали го обичате като блокче, напитка или десерт, шоколадът винаги ще заема специално място в сърцата на милиони хора по света.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също