back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

Андрей Райчев: ДЕМОКРАЦИЯТА СКЪРЦА! КАТАСТРОФИТЕ РАЖДАТ НОВИ ПАРТИИ

На тези избори стана ясно, че никакво евроатлантическо мнозинство няма в народа!

Има тежка делегитимация на елита пред нацията. Демокрацията скърца. Това се дължи главно на факта, че партиите са нападат взаимно. Народът изисква от политиците управление, а не пернаментни скандали. Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Той изтъкна ерозията в подкрепата за водещите политически сили. По думите му победителите на изборите ГЕРБ-СДС губят над 100 000 гласа. ПП-ДБ пък губят близо 300 000, а БСП са се свили до под 200 хил. Райчев, посочи, че с всичките си усилия ДПС са събрали 300-350 хиляди гласа.

Според него

има наказателен вот към всички парии.

Когато има тежко разочарование от политическо управление се ражда нова партия, заяви той, визирайки влизането на „Величие“ в парламента.

По думите му катастрофите раждат нови партии.

„БКП се появява след Втората световна война, СДС след Студената война и БЗНС след Първата световна”, поясни той и добави, че „всяко катастрофално събитие ражда нов елит”.

Социологът изтъкна, че се всичко е в ръцете на Бойко Борисов. По думите му той трябва да вземе властта или да предизвика нови избори. Райчев смята, че пред Борисов има два варианта. Единият е да предложи правителство на малцинството, а другият е да предложи за премиер приемлива фигура, която да му осигури подкрепата на ДПС и ПП-ДБ.

Никакво евроатлантическо мнозинство няма в народа. Но за България като държава, това е единственото нещо, за което можеш да се хванеш. Като няма друго се получава този парадокс. Евроатлантизмът е политическа спойка във върха, но не е никаква спойка в низините, каза още Райчев.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също