back to top
33 C
Пловдив
19 юли, 2024

Българската православна църква има нов духовен глава

Патриаршеския избирателен църковен събор избра Видинският митрополит Даниил за патриарх на БПЦ

Българската православна църква избра своят четвъртия духовен глава, от възстановяването на патриаршията насам, предаде от мястото на събитието репортер на Пловдив-инфо.

Видинският митрополит Даниил е избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.  За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, има три недействителни бюлетини.

Резултатите от избора съобщи пред медиите говорителят на Св.Синод митрополит Киприан.

Изборът се случи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март.

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил бяха тримата владици, посочени за наследници на патриарх Неофит.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64-ма делегати. Видинският митрополит Даниил получи 51 гласа, а Ловчанският митрополит Гавриил беше подкрепен от 19 делегати. Имаше и четири недействителни бюлетини. В Събора участват 138 делегати.

Кой е митрополит Даниил?

Митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.

Видинският митрополит Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

Президентът Румен Радеви и съпругата му също присъстваха на избора новият български патриарх Снимка: Стоян Тодоров

 

Стилно облечена, специално за случая, посланикът на Русия нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова се открояваше отчетливо на общия фон от многобройни гости Снимки: Стоян Тодоров
Пловдивскят владика Дядо Николай излъчваше дойстойнство и смирение Снимка: Стоян Тодоров

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също