back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

ЦИК разкрива ключови детайли за изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия (ЦИК) предостави важна информация, свързана с предстоящите национални избори на 9 юни, като подчерта необходимостта от яснота и внимание от страна на избирателите.

За първи път в историята на страната ще се проведат два национални избора с предпочитания за гласуване. Евроизборите ще включват 17 преференции, като гласуването ще бъде възможно както в страната, така и в чужбина. В чужбина на изборите за Народно събрание няма да има преференции. Заместник-председателят на ЦИК, Росица Матева, ясно обясни тези детайли по време на интервю за bTV.

Изключително важно е избирателите да разберат процедурите за гласуване предварително – дали ще използват хартиен бюлетин или гласуват по електронен начин, и за кого точно ще гласуват. Засегнатите граждани трябва да имат предвид, че първо се гласува за партията или коалицията, а след това се добавят предпочитанията, за да се осигури валидност на вота.

Не може да гласуваме смесено – гласува се или само с машина, или само с хартия.

Важно е да се гласува внимателно и последователно, като се избягва слагането на бюлетините един върху друг. Всички избирателни секции ще разполагат с достатъчно хартиени бюлетини, а избирателите трябва да имат ясно представление дали ще гласуват с машина или по традиционния начин.

ЦИК напомня, че срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия или за промяна на адреса на гласуване изтича на 25 май. Организацията изразява надежда, че избирателските секции ще бъдат съставени от добросъвестни членове, които ще осигурят честно и прозрачно протичане на изборния процес.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също