back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 24, 2024

Индия прати в историята култовата фраза на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците“

Едва ли има българин, който да не помни култовия хит „Как ще ги стигнем американците“ на легендарния Тодор Колев. Тази песен, изпълнена с типичния му хумор, отразяваше стремежа ни към по-нормален живот през раните години на „демокрацията“.

На фона на емблематичната музика, Колев успя да изгради съдържателна картина на родния битовизъм и ограниченията на разума ни в условията на новата „демокрация“. Още тогава, артистизмът му задаваше въпроса: Останахме ли в „мъглата“ на дребнотемието? Кога ще се научим да мислим мащабно, без да подражаваме на другите?

В България, магистрала „Тракия“ се строи повече от 40 години. Точно така, четиридесет! А какво да кажем за Индия? Тази „тъмна“ страна, която често подценяваме, постави световен рекорд, като построи 100 км отсечка от магистрала за невероятните 100 часа. Да, правилно прочетохте – 100 часа!

Сега трябва да променим фразата на Тодор Колев и да се питаме: „Как ще ги стигнем индийците“?! Нашите управници, които обичат да се хвалят колко много работят за народа, имат сериозна конкуренция. Докато те строят една магистрала за почти половин век, в Индия магистралите се изграждат със скорост, с която не можем да произнесем името й!

Може би е време нашите политици да погледнат към Индия за уроци по ефективност и почтеност. И докато ние се чудим как ще ги стигнем индийците, те ще продължават да доказват, че когато има воля, има и път – буквално и преносно.

Следващият път, когато се сблъскате с магистралните ни неволи, спомнете си индийския рекорд и си кажете с усмивка: „Как ще ги стигнем индийците?!“

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също