back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

ИТН внася законопроект за прекратяване на кметските своеволия

Според Тошко Йорданов всеки един кмет и администрацията му, хем си издава разрешения, хем се самопроверява и наказва, който не му харесва

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” обяви пред журналисти, че внасят в деловодството на Народното събрание два законопроекта. Единият – свързан с референдумите. Вторият – за прекратяване на кметските дерибейства.

“До момента е само някакво изслушване на министри, за да си изпълним времето и да не изглеждаме нелепо, въпреки че продължаваме да изглеждаме нелепо.

Единият законопроект е познатият за вас Закон за промяна при референдумите с облекчаване на възможностите за провеждане на национални и местни референдуми и тяхната задължителност на решенията, за да не се получава това, което досега – парламентът да смачква референдумите. Вторият закон е свързан с проблема, заради който днес хората от Доспат са пред Народното събрание. Знаете как кметът дерибейства там. Това не е само кметът на Доспат. Всеки един кмет в страната има тези “възможности”. Вместо ДНСК да упражнява контрол и направи предписания, правила и наказания, това е прехвърлено на кметствата”, обясни той.

“Всеки един кмет и администрацията хем си издава разрешенията, хем се самопроверява и наказва, който не му харесва. Този закон е написан от Гроздан Караджов. Той каза, че около 90% от жалбите по градовете са били именно заради своеволията на кметовете. Още тогава той е направил поправка в закона, който беше спрян от ПП-ДБ, които контролираха законодателния процес в онзи парламент и правителство. Жалко е, че и Денков и, Киро се изсипаха при хората от Доспат при положение, че този проблем беше локализиран от Гроздан Караджов, когото обвиняваха за какво ли не, но всъщност именно те задълбочиха проблема. Ако са толкова отворени – и те, и останалите политически парламент, страдайки с хората от Доспат, много моля да постъпят надпартийно и този закон да мине в необходимото темпо, за да може още този парламент да го приеме!”, призова Йорданов.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също