back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Кафето: произход, история, митове и легенди

Произходът на Кафето

Кафето има дълга и загадъчна история, която започва в древните гори на Етиопия. Според легендата, през IX век, етиопският пастир Калди открива кафето, когато забелязва, че козите му стават необичайно енергични след консумацията на червени плодове от определен храст. Любопитен, Калди също опитва плодовете и изпитва прилив на енергия. Историята разказва, че Калди отнесъл плодовете на местния абат, който приготвя напитка от тях и открива, че тя му помага да остане буден по време на нощните молитви​​.

Разпространението на Кафето

Арабският Полуостров

Кафето се разпространява от Етиопия до Арабския полуостров, където започва култивацията му. През XV век в Йемен започва отглеждането на кафе, а през XVI век то вече е познато в Персия, Египет, Сирия и Турция. Публичните кафенета, наречени „каве хане“, стават популярни и се превръщат в центрове на социална активност и обмен на информация, известни като „Школи на мъдрите​.

Европа

През XVII век кафето пристига в Европа, носено от търговци и пътешественици. Въпреки първоначалното недоверие и дори осъждането от страна на местната духовенство, кафето бързо печели популярност. Кафенетата в Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия се превръщат в центрове за интелектуални дискусии. В Лондон кафенетата, известни като „пени университети“, събират хора за обмяна на идеи само срещу цената на чаша кафе​.

Новият Свят

Кафето стига до Новия свят през средата на XVII век, когато е донесено в Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Въпреки че първоначално чаят е по-популярен, по време на Бостънското чаено парти през 1773 г. американците започват масово да преминават към консумацията на кафе.

Митове и Легенди

Кафето е обгърнато с множество митове и легенди. Един от тях е историята на Калди и козите му, която илюстрира откритието на енергийния ефект на кафето. Друга легенда разказва за суфи монасите в Йемен, които използвали кафето, за да останат будни по време на дългите молитвени сесии. Съществуват и разкази за европейските духовници, които първоначално осъдили кафето като „горчивото изобретение на Сатаната“, докато Папа Климент VIII не опитва напитката и я одобрява​.

Култивация и Търговия

С нарастващото търсене на кафе, различни нации се опитват да култивират кафето извън Арабия. Холандците успяват да започнат успешна култивация в Ява (днешна Индонезия) и постепенно разширяват производството на други острови. През XVIII век френският крал Луи XIV получава кафе растение, което по-късно е транспортирано до Мартиника, където става основа за разпространението на кафето в Карибите и Латинска Америка​.

Основни Видове Кафеени Зърна

Съществуват четири основни вида кафеени зърна, всеки със своите уникални характеристики и аромати:

 1. Арабика:
  • Произход: Етиопия.
  • Характеристики: Сладък вкус, ниска киселинност, деликатни плодови и флорални нотки.
  • Разпространение: Основно в Латинска Америка, Източна Африка, Индия и някои райони на Азия.
  • Значение: Арабика съставлява около 60% от световното производство на кафе​​.
 1. Робуста:
  • Произход: Централна и Западна Африка.
  • Характеристики: Силен и горчив вкус, високо съдържание на кофеин.
  • Разпространение: Основно в Африка и Югоизточна Азия.
  • Значение: Робуста е по-лесно за отглеждане и устойчиво на болести, което го прави предпочитан избор за производителите на кафе и съставлява около 40% от световното производство​.
 1. Либерика:
  • Произход: Либерия.
  • Характеристики: Уникален плодово-флорален аромат с дървесни нотки.
  • Разпространение: Основно в Западна Африка и Филипините.
  • Значение: Рядко се използва заради ограниченото си производство, но е ценено за специфичния си вкус​.
 1. Екселса:
  • Произход: Югоизточна Азия.
  • Характеристики: Тарт и плодов вкус, който съчетава светли и тъмни нотки.
  • Разпространение: Основно в Югоизточна Азия.
  • Значение: Представлява малка част от световното производство, но е високо ценено от любителите на кафе заради уникалния си профил​.

Историята на кафето е изпълнена с богатство от културни и исторически значими моменти, които подчертават неговото значение в глобален мащаб. С различните видове кафеени зърна и техните уникални вкусове, кафето продължава да вдъхновява и обединява хората по света. Независимо дали предпочитате сладките нотки на Арабика или силния вкус на Робуста, кафето винаги ще има специално място в сърцата на своите почитатели.

Кафето е не само напитка, но и символ на социализация, културен обмен и икономическа сила, като неговата история продължава да вдъхновява и обединява хората по целия свят.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също