back to top
27 C
Пловдив
20 юли, 2024

Как да пием кафе правилно, за да имаме енергия цял ден

Каква е максималната доза кофеин на ден и как да избегнем грешки?

Кафето е любима напитка за много хора, която не само ни събужда сутрин, но и ни помага да останем фокусирани през деня. За да извлечем максималната полза от кафето, е важно да знаем как и кога да го пием. Ние от Пловдив-инфо си направихве труда да издирим полезна информация по темата за нашите читатели.

Колко кофеин е безопасен?

Според експертите, максималната дневна доза кофеин за възрастен човек е около 400 mg, което се равнява на приблизително четири чаши кафе. Прекаленото количество кофеин може да доведе до нервност, повишено сърцебиене и проблеми със съня​​.

Кога е най-добре да пием кафе?

Въпреки че много от нас посягат към чашата кафе веднага след ставане, най-доброто време за консумация на кафе е между 9:30 и 11:00 сутринта. Това е периодът, когато нивата на кортизол (хормон на стреса) започват да спадат, и ефектът на кафето ще бъде най-силен.

Избягвайте сладки добавки

Ако добавяте захар към кафето си или консумирате сладки с него, може да усетите спад в енергията си по-бързо. Захарта се преработва по-бързо от кофеина, което води до бърз спад в нивата на енергия. По-добре е да избягвате или ограничавате добавянето на захар и да опитате алтернативи като мляко, канела или какао на прах​​.

Какво става след като ефектът от кафето изчезне?

Кофеинът блокира действието на аденозина – вещество, което ни прави сънливи. Когато ефектът на кофеина отслабне, аденозинът започва да действа по-силно, което може да доведе до умора и сънливост. Това е една от причините да се чувстваме изтощени след като кофеиновото въздействие премине​​.

Допълнителни съвети за консумация на кафе

Използвайте качествени инструменти: За да приготвите най-доброто кафе, инвестирайте в добър кафемелачка и електрическа кана с контрол на температурата. Това ще ви помогне да извлечете максималния вкус и аромат от кафето​​.

Пийте кафе в умерени количества: Не забравяйте, че кофеинът е стимулант и прекомерната му употреба може да доведе до негативни ефекти върху здравето като тревожност и проблеми със съня​​.

Комбинирайте кафето с балансирано хранене: За дълготрайна енергия, комбинирайте кафето с хранителни вещества от балансирано хранене. Това ще ви помогне да избегнете бързите спадове в енергията и ще поддържате доброто си настроение през целия ден​.

Следвайки тези съвети, можете да се насладите на кафето си и да се възползвате от неговите предимства без да рискувате здравето си или нивата на енергия.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също