back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 28, 2024

Краен срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден

Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден на 9 юни. Това се посочва в хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Социологическите агенции трябва да представят в ЦИК заявление по образец за регистрация на агенция, която ще извършва социологическо проучване в изборния ден; удостоверение за актуално правно състояние, издадено не по-рано от 9 април 2024 г. Агенциите трябва да представят списък, съдържащ имената и единния граждански номер на анкетьорите по изборни райони. В списъка се посочват номерата на избирателните секции, извън които ще се осъществява анкетирането.

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. на изборния ден.

Забранява се под каквато и да е форма публичното огласяване на каквито и да са резултати от проучвания, извършвани в изборния ден (exit-poll), преди приключването му и обявяване края на изборния ден от ЦИК.

Резултатите от допитвания до общественото мнение за изборите “две в едно” не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване края на изборния ден на територията на страната, пише БТА.

До момента в ЦИК са регистрирани четири агенции – „Галъп интернешънъл болкан“; „Алфа рисърч“; Изследователски център „ТРЕНД“ и „Маркет линкс“.

До днес избирател, спрямо когото са допуснати непълноти и грешки в избирателния списък, може да подаде заявление за отстраняването им до общинската администрация.

Също така гражданин на друга държава членка на Европейския съюз, който е вписан в избирателния списък, може да бъде заличен по негово писмено заявление до кмета на общината/района/кметството или кметския наместник. До днес партиите и коалициите, както и министърът на външните работи или оправомощен от него заместник-министър могат да направят предложения за смяна на предложен от тях член на СИК извън страната.

Източникnovini.bg

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също