back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

Ново изследване: Подем в патриотичния вот, националните и консервативни движения

ГЕРБ убедително води с 16,8% и е първа политическа сила, двойно по-малък е резултатът на ПП-ДБ, които се сриват до 8,2%

Сензационен обрат в нагласите на българските граждани за предстоящите парламентарни и европейски избори измериха социолозите на агенция “Естат” седмица преди 9 юни, когато ще определим кои ще са новите ни представители в Народното събрание и Европейския парламент.

Половината от анкетираните категорично ще отидат пред урните, 12,1% няма да гласуват, близо 1/4 се колебаят!

“Подем в патриотичния вот, националните и консервативни движения са фаворити на избирателите”, коментираха от агенцията, отчела пристрастията на 733 пълнолетни граждани.

ГЕРБ убедително води с 16,8% и е първа политическа сила, двойно по-малък е резултатът на ППДБ, които се сриват до 8,2%. Преди тях и то с процент и половина разлика, е смятаната за “опашкар” БСП, която обаче събира одобрение сред 9,7 от участвалите в допитването.

Голямата изненада според “Естат” е ВМРО, които изпреварват почти тройно партията на Иван Гешев, “Синя България” на Петър Москов и “Ние идваме”, събирайки 2,2% от вота на българите за национален парламент, и 3% за евровота.

“Не изключваме до 9 юни “Воеводите” да покачат още доверието си, предвид цялостния патриотичен и консервативен тренд в обществото”, прогнозират наблюдатели на политическите процеси. В подкрепа на думите им е доброто представяне и на “Възраждане”, които също изпреварват мощно десните, печелейки 8,9%.

Не толкова оптимистично изглежда резултатът за смятаната за фаворитка сред дебютантите за НС и ЕП Ваня Григорова, която не успява да прескочи 4-процентовата бариера за национален парламент, нито се доближава до прага за Брюксел. Партията й “Солидарна България” събира едва 3,7 на сто от предпочитанията на участвалите в проучването.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също