back to top
13 C
Пловдив
19 май, 59, 2024

Ограда и бетон са недопустими на Небет тепе! (снимки)

Специалистите са категорични, че охраната на обекта трябва да става с видеонаблюдение. Реставрацията на Небет тепе се извършва от архитект Румяна Пройкова, която преди време организира протест срещу архитект Юлий Фърков, който не предвиждаше използване на желязо и цимент.

От Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) казват, че оградата на Небет тепе не е съгласувана и е недопустима.

„На Небет тепе е излят бетон, който не фигурира във внесената проектна документация и не е съгласуван. Изпълнени са строителни работи без никакви чертежи и без одобрение от упълномощените институции“, реагират от НИНКН.

Нито те, нито Министерството на културата са дали съгласие за нея. Институтът напомня, че заданието за реставрация на Небет тепе не предвижда изграждане на ограда и тя ограничава достъпа на жителите на града.

Министърът на културата потвърждава, че видеонаблюдението е подходящ начин за запазване на недвижимата културна ценност. Инспекторатът по опазване на културното наследство е констатирал, че оградата не отговаря на проекта и НИНКН изразява недоволство от използването на бетон до древните зидове на Небет тепе.

Специалистите от Института уверяват, че металната ограда нарушава архитектурния контекст на Стария Пловдив. Небет тепе е градски парк с древни старини и не трябва да бъде ограден, считат от НИНКН. Пловдивчане също изразяват негодувание от начина, по който се реставрира този исторически обект, който проследява историята на града през всички епохи.

Реставрацията се извършва по проект на архитект Румяна Пройкова, която има опит в подобни начинания. Граждани виждат излетия бетон и металната ограда при работите по Небет тепе.

Това мнение е потвърдил и министърът на културата от 5 април 2022 г. И двата документа подчертават, че удачният начин да бъде опазена недвижимата културна ценност е с видео наблюдение.

Инспекторатът по опазване на културното наследство е направил проверка на обекта през август и октомври 2023 г. и е констатирал, че оградата не отговаря на съгласувания проект. Институтът е изпратил копие от протокола до кмета на Пловдив Костадин Димитров.
Директорът на НИНКН арх. Петър Петров посети обекта заедно с проектанта, зам.-кмет на Пловдив и представител на изпълнителя. На тази среща е поискал да спре изпълнението на оградата и за пореден път е повторил, че тя е недопустима за Стария град.

 

„Небет тепе е на първо място градски парк, в който има древни старини, а не е археологически обект, който трябва да бъде ограден“, отсичат от НИНКН.

Небет тепе се счита за изключително ценно, тъй като проследява живота през всички епохи – от праистория, античност, средновековие до наши дни.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също