back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

Пчелен мед в сезона на алергиите – може ли да бъде ефикасен?

Сезонните алергии са един от недостатъците на иначе така любимата ни пролет и лято. Ако страдаме от този здравословен проблем, със сигурност отрано сме заредили аптечката си с необходимите препрати и се надяваме този път да ни се размине по-леко.

За алергиите лечение няма,

просто можем да потиснем симптомите, за да живеем нормално – без хрема, сърбящи очи и други подобни екстри. И докато някои залагат преди всичко на традиционната медицина, други разчитат поскоро на хомеопатията и натуралните средства за справяне с тях. А често сред тях се споменава и медът.

Американски учени от Feinberg School of Medicine към Northwestern University твърдят, че няма научни доказателства за това, че медът помага при сезонни алергии, освен няколко малки проучвания. Въпреки това нищо чудно и ние да сме чували препоръката да консумираме от пчелния продукт, произведен в региона, в който живеем, за да облекчим алергичните прояви.

А идеята е, че поглъщането на пчелния прашец, който се съдържа в меда, ще ни направи по-малко чувствителни при излагането му на открито сред природата. Учените обаче обясняват, че това на теория може да звучи логично, но на практика не е работещо, защото прашецът, който пчелите събират, е различен от този, който причинява сенната хрема. Основният алерген са опрашваните от вятъра растения, които отделят микроскопичен прашец във въздуха. Това са треви, плевели и дървета. Пчелите не събират прашец от тези растения, така че той няма много общо с другия, който ни кара да кихаме и да си търкаме очите постоянно, пише NBC News.

Така че консумацията на мед не може директно да ни помогне да се справим със сезонните алергии, но това въобще не значи, че трябва да го пренебрегваме. Все пак той има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и е полезен за здравето ни като цяло, а и ако се окаже, че май не сме с алергия, а с някоя настинка или вирус.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също