back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 08, 2024

През юни можем да сменим личния си лекар

Това, което трябва да направят пациентите, е да отидат при новия си личен лекар и да попълнят формуляр

От 1 до 30 юни здравноосигурените българи имат възможността да сменят личния си лекар. Процедурата е сравнително проста, но изисква спазване на някои важни стъпки.

Процедура за смяна на личния лекар

  1. Избор на нов лекар: Първо, изберете нов личен лекар, който има договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Списъкът с общопрактикуващите лекари е наличен на уебсайта на НЗОК в секцията „Е-услуги“ или чрез директен контакт с районната здравноосигурителна каса (РЗОК)​​.
  2. Попълване на регистрационна форма: Посетете новоизбрания лекар и попълнете регистрационната форма за постоянен избор. Формулярът може да бъде изтеглен от уебсайта на НЗОК или получен на място​. Новият лекар ще впише данните в здравноосигурителната ви книжка и ще ви включи в своя списък с пациенти.
  3. Електронна смяна: Възможно е смяната на личния лекар да се извърши и по електронен път чрез Персонализираната информационна система на НЗОК. Процедурата е същата, като се изисква електронен подпис за удостоверяване на достоверността на информацията​.

Специални случаи

  1. Временен избор: Ако пребивавате в друго населено място за период от 1 до 5 месеца, можете да направите временен избор на общопрактикуващ лекар. Необходимо е попълване на регистрационна форма за временен избор, след което автоматично ще се върнете при постоянния си личен лекар след изтичане на периода​​.
  2. Спешна медицинска помощ: В случаи на спешна нужда от медицинска помощ в друго населено място за срок по-кратък от 1 месец, можете да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар. НЗОК заплаща за оказаната помощ, а вие трябва да носите здравноосигурителната си книжка​​.

Важни контакти

  • Национална здравноосигурителна каса (НЗОК): Сайтът на НЗОК предоставя пълна информация за общопрактикуващите лекари и контактите на всички РЗОК. Можете да се свържете с НЗОК на телефон 0800 14 800 за допълнителни въпроси.
  • Регионални здравноосигурителни каси (РЗОК): Информацията за РЗОК е налична на сайта на НЗОК, където можете да намерите контакти и полезна информация​.

Смяната на личния лекар е важна стъпка за осигуряване на качествена медицинска грижа, особено когато е необходимо лекарят да бъде по-близо до вашето местоживеене или при наличие на други важни причини. Следвайте указаните стъпки и се уверете, че новият ви лекар е подходящ за вашите нужди.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също