back to top
19 C
Пловдив
25 юли, 2024

Забавя се въртенето на вътрешното ядро на Земята: Какво означава това за нас?

Ново проучване, публикувано в списание Nature, разкрива, че вътрешното ядро на Земята се върти по-бавно от повърхността на планетата от 2010 г. насам. Това необичайно забавяне може да има минимално въздействие върху продължителността на дните ни, но изследователите все още се опитват да разберат пълния обхват на тази промяна.

Вътрешното ядро на Земята е твърда сфера от желязо и никел, разположена на около 3,000 мили под повърхността. То е обградено от външното ядро, което е течност, също съставена от желязо и никел. Движението на течността във външното ядро генерира земното магнитно поле, което предпазва планетата от слънчевия вятър и е жизненоважно за поддържането на живота.

Изследователи от Университета на Южна Калифорния (USC), включително Джон Видейл, са анализирали данни от сеизмични вълни, генерирани от земетресения и ядрени тестове. Те са установили, че въртенето на вътрешното ядро се е забавило значително около 2010 г. За пръв път след десетилетия, вътрешното ядро се движи по-бавно от земната повърхност.

Учените са открили, че сърцето на нашата планета се върти необичайно бавно през последните 14 години и ако тази мистериозна тенденция продължи, може потенциално да удължи дните, въпреки че последствията вероятно ще бъдат незабележими за нас.

Забавянето на вътрешното ядро може да доведе до минимални промени в продължителността на деня, вероятно на нивото на хилядни от секундата. Според учените, това е почти незабележимо на фона на „шума“ от движението на океаните и атмосферата. Въпреки това, този феномен предоставя ценна информация за динамиката на вътрешното ядро и взаимодействията му с останалите слоеве на Земята.

Макар че забавянето на вътрешното ядро вероятно няма да изисква промени в нашите часовници или календари, това откритие отваря нови възможности за изследвания. Учените планират да продължат да наблюдават и анализират движението на вътрешното ядро, за да разкрият повече за процесите, които го задвижват и как те влияят на нашата планета.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също