back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Защо все повече хора обръщат гръб на новините?

Младите обръщат гръб на новините: Как социалните медии и умората от политиката променят информационната ни среда

В епохата на дигитализация и глобализация, новините са неизменна част от нашето ежедневие. Въпреки това, последният доклад на Института „Ройтерс“ към Оксфордския университет разкрива тревожна тенденция: все повече хора умишлено избягват новините. Какви са причините за това и какво означава за бъдещето на новинарската индустрия?

Защо хората избягват новините?

Според доклада, около 39% от анкетираните заявяват, че често умишлено избягват новините. Основните причини за това са депресиращият и отблъскващ характер на новинарските съдържания. Войните в Украйна и Близкия изток, както и политическите конфликти, значително допринасят за това чувство на претовареност и желание за избягване на новините​.

Поколенчески разлики в консумацията на новини

Младите хора на възраст между 18 и 24 години са най-малко склонни да използват директно новинарски сайтове или приложения. Вместо това, те предпочитат социалните медии като основен източник на информация. В Обединеното кралство, например, 41% от младите хора използват социалните медии за новини, като този процент е значително нараснал от 18% през 2015 година​.

Социалните медии като основен източник на новини

Използването на социални медии за новини продължава да нараства, като Facebook остава важен източник, въпреки че неговото използване намалява. В същото време, платформите като TikTok, YouTube и Instagram набират популярност, особено сред младите аудитории. Тези мрежи изискват по-големи инвестиции в специализирано съдържание и предлагат по-малко възможности за публикуване на линкове към новини.

Доверието в новините: Предизвикателства и възможности

Доверието в новините остава стабилно на около 40%, но все още е с 4% по-ниско, отколкото по време на пандемията от коронавирус. Жените и по-младите хора са по-склонни да се чувстват уморени от количеството новини, което им се предоставя. Това представлява сериозно предизвикателство за новинарската индустрия, която трябва да се адаптира към новите реалности и да намери начини да привлече и задържи вниманието на младите аудитории​​.

Заключение: Какво предстои за новинарската индустрия?

Докладът на Института „Ройтерс“ подчертава сериозните предизвикателства, пред които е изправена новинарската индустрия. Избягването на новините и промяната в начина, по който младите хора консумират новини, изискват нов подход и адаптация към новите реалности на медийната среда. Въпреки предизвикателствата, социалните медии предлагат нови възможности за достигане до по-широка и млада аудитория, ако се използват правилно и с подходящото съдържание.

Докладът е наличен на сайта на Института „Ройтерс“ и предлага подробен анализ на тези и други важни тенденции в медиите и новините​ (Reuters Institute)​​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също