back to top
13 C
Пловдив
19 май, 02, 2024

Искат да ЗАТВОРЯТ ул. „Христо Г. Данов” за коли, за да бъде Градската градина още по-безопасна

Кметът на район „Централен“, Георги Стаменов, изрази мнението си, че улица „Христо Г. Данов“ до Градската градина трябва да бъде направена пешеходна зона. Това обаче е решение, което трябва да бъде взето от Общинския съвет. По думите му, около парковете обикновено се оформят пешеходни зони, където посетителите могат да се  разхождат и да си отпочиват безопасно.

Според кмета, частта от улицата до момента е използвана за паркиране на служебни автомобили на ЕВН, районната администрация и други институции, като само 5-6 места са свободни за обикновените граждани. Предстои обсъждането на темата в Общинския съвет, като трудните решения за ограничаване на трафика вече са се оказали успешни в други райони.

Въпреки това, хора, които живеят или имат обекти на улицата, неоднократно изразяват недоволство от затварянето й за коли, въпреки че има обещание за достъп за зареждане в определени часове, сходно на Капана. Предложението се очаква да бъде разгледано на следващата сесия на общинския съвет.

Превръщането на улица „Христо Г. Данов“ в нова пешеходна зона може да бъде обаче още един прът в и без това натовареното движение в Пловдив. Прекъсването на така артерия, която отвежда трафика в пиковите часове би натоварило допълнително околните бул. „Руски“ и бул. „6-ти септември“. Това автоматично означава за нас гражданите допълнителни минути в чакане по светофарите в пиковите часове.

От друга страна, хората с магазините там едва ли са толкова притеснени за зареждането отколкото за човекопотока и възможността на клиентите им да ги достъпват с автомобили. Така в и без това тежките времена управниците ще ликвидират няколко десетки бизнеса подсигуряващи препитанието на стотици граждани на Пловдив. Жалко е, че никой не се е замислил за този аспект на проблема.

Колкото до безопасността около парковете зададеният пример може да се тълкува като доста неадекватен. Представете си около всеки парк в радиус от една, две пресечки всичко да е пешеходна зона. До колкото ни е известно в другите европейски държави тези неща се разрешават посредством поставянето на ограничителни прегради, ограничения в скоростта и т.н.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също