back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 19, 2024

БЪЛГАРСКИТЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИ ВОДЯТ В ЕВРОПА ПО ВРЕДНИ НАВИЦИ, СОЧАТ ДАННИ НА

Българските ученици се отличават с най-много вредни навици сред връстниците си в Европа, сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. Тийнейджърите в България са на първо място по употреба на алкохол, цигари и канабис.

Данните от доклада предизвикват сериозни притеснения. Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, сподели в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR: „Тези резултати са изключително стряскащи. Особено шокиращо е, че деца на 11 години пушат както традиционни, така и електронни цигари. Това изследване за здравното поведение на децата между 11 и 15 години се провежда вече 40 години.“

Д-р Гешанова подчерта, че тези резултати трябва да ни разтърсят и да предизвикат действия. Според нея, те показват липсата на добри навици и здравословен начин на живот сред българските деца, както и неоформена ценностна система. „Първото, което трябва да направим, е да променим собственото си поведение вкъщи. Не може родител да пуши цигара или пие алкохол пред детето си и да очаква то да не възприеме тези навици като нормални“, допълни тя.

Държавата отдавна трябваше да насочи внимание към здравното образование, смята д-р Гешанова. „Много от изследваните деца не знаят за последствията от вредните навици. Те наричат електронните цигари истинска напаст и настояват за тяхната недостъпност. Възрастните не трябва ли да имаме повече разум и да направим необходимото? Децата копират поведението на възрастните и виждат навсякъде реклами, които ги подтикват към употреба“, коментира тя.

Д-р Гешанова смята, че заклетите пушачи няма да бъдат повлияни от грозните картини на кутиите за цигари, но за децата тези изображения могат да имат въздействие. „Ако цигарите не бяха толкова достъпни и привлекателни с ароматите и външния си вид, може би мисленето на децата щеше да се промени. Децата от по-заможни семейства са по-склонни да посягат към тези продукти, защото тяхната ценностна система не е правилно изградена и не мислят за здравето си. Някой трябва да им каже“, заключи тя.

След пандемията се наблюдава ръст на тютюнопушенето, което допълнително усложнява ситуацията.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също