back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 47, 2024

BlackRock инвестира $550 млн. в най-големия в света завод за директно улавяне СО2 въздуха

Заводът ще може да извлича 500 000 тона CO2 от въздуха всяка година

Директното улавяне на въглероден диоксид (СО2) от въздуха е инвестиция, която си заслужава, според финансовите мениджъри на американската мегакорпорация BlackRock, която току-що инвестира повече от половин милиард долара на своите клиенти в най-голямото съоръжение в света за извличане на въглерод от атмосферата.

Директно улавяне на СО2 от въздуха 101: Според експерти по климата намаляването на нашите емисии на парникови газове няма да е достатъчно, за да предотврати най-лошите прогнозирани ефекти от изменението на климата – трябва също така да премахнем част от въглеродния диоксид (CO2), който вече сме изпуснали в атмосферата.

Струва до $1000 за отстраняване на тон CO2 в съществуваща система за директно улавяне на въглероден диоксид от въздуха.

Системите за директно улавяне на СО2 от въздуха са един от начините да направите това. Тези машини засмукват въздух от атмосферата, извличат CO2 молекулите от него и след това освобождават останалия въздух обратно в околната среда. След това CO2 може да се съхранява под земята.

Въпреки че знаем, че тези машини работят, CO2 представлява само 0,04% от въздуха ни, а извличането му от останалите 99,96% е скъпо инженерно постижение – към май 2023 г. все още струва около 600-1000 $ за отстраняване на тон CO2 при съществуваща система за директно улавяне от въздуха.

Увеличаването на системите за директно улавяне на въздух може да намали цената на тон и през април 2023 г. 1PointFive — дъщерно дружество на Occidental Petroleum, фокусирано върху технологиите за улавяне на въглерод — направи копка на най-голямото съоръжение за директно улавяне на въздух в света, наречено STRATOS, в Ector Каунти, Тексас.

След като заработи напълно, STRATOS ще може да премахва 500 000 тона CO2 от въздуха годишно, според 1PointFive. За сравнение, всички днешни съоръжения за директно улавяне на въздух могат да премахнат само 10 000 тона CO2 годишно.

Какво ново? Очаква се STRATOS да струва 1,3 милиарда долара, а 1PointFive търси инвеститори за проекта от 2022 г., според Reuters. Сега е намерен такъв основно в лицето на американската мегакорпорация BlackRock, една от най-големите компании за управление на активи в света.

BlackRock се съгласи да инвестира 550 милиона долара от парите на своите клиенти в STRATOS и двете компании се съгласиха да създадат съвместно предприятие за проекта, което означава, че BlackRock ще бъде частен собственик в него.

„Това съвместно предприятие демонстрира, че директното улавяне на въздух се превръща в технология, в която може да се инвестира“, каза изпълнителният директор на Occidental Вики Холуб. „Ангажиментът на BlackRock към STRATOS подчертава неговата важност и потенциал за света.“

В бъдеще: Строителството на STRATOS е завършено на 30% и 1 PointFive очаква заводът да заработи до средата на 2025 г. След като това се случи, компанията очаква да спечели пари чрез продажбата на въглеродни кредити.

Двама партньори, Amazon и Airbus , вече са закупили предварително кредити, плащащи за извличането и съхранението съответно на 250 000 и 400 000 метрични тона CO2 в продължение на няколко години.

Не е ясно кога се очаква STRATOS да работи на пълен капацитет, но повече от 65% от капацитета му до 2030 г. вече е продаден, според Occidental.

Мислете мащабно:

Ако всичко върви по план със STRATOS, Occidental се надява да го превърне в нещо като McDonald’s със съоръжения за директно улавяне на въздуха – на 8 ноември Hollub каза на инвеститорите, че целта е да лицензира технологията на партньори, които след това могат да изградят и управляват собствени заводи.

„Вместо да очакваме да изградим 100 от тях, тогава можем да започнем да навлизаме в стотиците от тях и потенциално хилядите, които ще са необходими за изграждането“, каза госпожа Вики Холуб.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също