back to top
14 C
Пловдив
19 май, 35, 2024

Дедево се напълни с хора, които обичат и почитат традициите!

Традиционен събор в Дедево, който се проведе в първата събота на август събра много жители и гости на селото.

Съборът е наследник на Земляческата дедовска вечер, провела се за първи път през 1950-а в Пловдив. През 2020 г.  Дедево се подготвяше да отбележи 70-годишнината й, но тогава Ковид забраните отложиха празника.

Организатор на Откритата сцена за големите малки таланти в деня на Събора в Дедово бе читалище „Даскал Димо 2022“ с подкрепата на Кметското наместничество и спонсори.

Мегданът в Дедово се превърна в сцена. Малки и големи изпълнители поддържаха настроението през целия ден и представиха пред публиката в селото своите умения.
Детската зумба вдигна градуса на откритата сцена в самото начало на празника.
С родопската „Сос ма караш майчинко“ талантливата Персияна предаде музикалната щафета на фолклорния оркестър „Славяни“ с ръководител Николай Трифонов Кочовеца.
Вторият детски пленер, организиран от Читалище „Даскал Димо 2022“, включи в програмата си мини живописната изложба на най-голямата участничка в миналогодишния пленер Пресияна Игнатова (вече на 18 г.). Тя показа четири свои картини, обединени под заглавието „Гора“. И всичките бяха откупени.
Откупени бяха и рисунки на малките художници, парите бяха дарени на Читалището. Останалите шарени творби на пленеристите остават в архива на Читалището.
Най-малкият участник в Детски пленер 2 тази година бе на 3 години. В пленера взе онлайн участие от София София Александрова с рисунка, вдъхновена от шареното и винаги зелено лято в Дедово.
„Свещена книга за българите“ от проф. д-р Живко Гешев с премиера на Традиционния общоселски събор в Дедово.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също