back to top
27 C
Пловдив
20 юли, 2024

„Демократичният свят“ настръхна от историческо споразумение между Русия и КНДР

САЩ бият тревога за укрепващите връзки между Русия и Северна Корея

Посещението на президента на Русия Владимир Путин в Северна Корея предизвика сериозна загриженост в Съединените щати, НАТО и техните съюзници от ЕС. Срещата между Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, проведена в Пхенян, подчертава нарастващото стратегическо сътрудничество между двете държави, особено в областта на отбраната и търговията.

Путин пристигна в Пхенян с намерението да задълбочи двустранните отношения, като подкрепи Северна Корея в нейното противопоставяне срещу САЩ. Според севернокорейските медии, срещата демонстрира „непобедимостта и трайността“ на приятелството между Русия и КНДР и превръща връзките между двете страни в „силна стратегическа крепост за запазването на международната справедливост, мир и сигурност“​.

Вашингтон обвини Северна Корея, че доставя балистични ракети и боеприпаси на Русия за войната в Украйна. Въпреки че Москва и Пхенян отричат тези твърдения, те заявиха намерението си да засилят военното си сътрудничество, което може да включва и съвместни учения​.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. След разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън, Столтенберг подчерта, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които се стремят да отслабят западния алианс​.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че Вашингтон следи внимателно отношенията между Северна Корея и Русия, тъй като това може да има сериозни последици за сигурността на Корейския полуостров. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също подчерта, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и КНДР е тенденция, която трябва да предизвиква голяма загриженост у всички, заинтересовани от поддържането на мира и стабилността в региона​.

Последици и Предизвикателства

Очакваното задълбочаване на връзките между Русия и Северна Корея може да доведе до увеличаване на напрежението на Корейския полуостров и в Източна Азия като цяло. Възможността за подкрепа на ракетната и ядрената програма на Северна Корея от страна на Русия представлява сериозна заплаха за регионалната и глобалната сигурност. Тази ситуация подчертава необходимостта от засилено внимание и координирани действия от страна на международната общност за предотвратяване на ескалация на конфликта и запазване на мира и стабилността в региона​.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също