back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

ЕС НЕДОВОЛЕН: УНГАРИЯ ОТНОВО БЛОКИРА ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Лидерите на Европейския съюз изразиха своя гняв и разочарование от решението на Унгария да блокира пакета за военна помощ за Украйна, съобщава Politico. Будапеща отказа да одобри милиардната помощ за Киев, което доведе до сериозно напрежение в европейските столици. Литовският външен министър заяви, че Унгария блокира почти половината от решенията на ЕС относно Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че страната му ще преразгледа ролята си в НАТО, позовавайки се на потенциален конфликт между алианса и Русия. Орбан подчерта, че Будапеща няма да участва във военни авантюри на НАТО, включително и в украинския конфликт.

Очакваше се новият пакет от помощ на стойност 6,6 милиарда евро, включващ 860 милиона евро за покупки на оръжия, да бъде готов преди срещата на министрите на външните работи и отбраната на ЕС в Брюксел. Въпреки това, съпротивата на Унгария провали тези планове.

Проблемите, свързани с отказа на Унгария да помогне на Украйна, нарастват. Унгария блокира частичното възстановяване на разходите за оръжия, изпратени в Украйна чрез извънбюджетния Европейски фонд за мир, вече почти година. Нарасналите компенсации достигат девет милиарда евро.

Въпреки политическото споразумение за създаването на Фонд за подпомагане на Украйна, Унгария продължава да търси начини да блокира целия пакет. Освен това, Будапеща забавя споразумението за използване на приходите от замразени руски активи за закупуване на оръжия за Украйна.

Недоволството се увеличи, когато посланиците на ЕС не успяха да постигнат споразумение за пакета за помощ миналата седмица. Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини Украйна в дискриминационна политика срещу унгарски компании и заяви, че Будапеща не може да плаща за военните действия на Киев.

Германският външен министър Аналена Бербок отбеляза, че целият ЕС плаща цената за подкрепата на Украйна, като даде за пример отказа на Германия да купува руски природен газ. В същото време, Унгария остава една от малкото страни в ЕС, които все още купуват руски газ.

След срещата, Сиярто се обяви против идеята за задължителна военна служба в Европа, за да се подкрепи Украйна. „Долу ръцете от унгарската младеж!“ – каза министърът.

Това развитие на събитията изостри отношенията в рамките на ЕС и постави под въпрос единството на блока в подкрепата за Украйна.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също