back to top
22 C
Пловдив
16 юли, 2024

Франция на кръстопът: Изборите от 30 юни 2024 и бъдещето на републиката

За президента Еманюел Макрон резултатът от вота е сериозен провал

На 30 юни 2024 година във Франция се проведе първият тур на парламентарните избори, които бяха свикани от президента Еманюел Макрон в отговор на сериозния успех на крайнодясната партия „Национално обединение“ (RN) на Марин Льо Пен на изборите за Европейски парламент. Тези избори се разглеждат като критичен момент за бъдещето на политическата сцена във Франция и Европа.

Причината за свикването на предсрочните парламентарни избори е разочароващото представяне на центристката коалиция на Макрон на изборите за Европейски парламент, където RN получи 31,5% от гласовете, докато коалицията на Макрон събра едва 14,5%​. Макрон обяви, че решението му за предсрочни избори е сериозно и тежко, но е необходимо за стабилизиране на политическата ситуация и за предоставяне на нов мандат на народните представители в парламента.

Изборите на 30 юни се проведоха в атмосфера на нарастваща политическа нестабилност и повишено напрежение между различните политически сили във Франция. Макрон отхвърли възможността за оставка независимо от резултата, като подчерта, че институциите на страната са ясни и той ще продължи да изпълнява президентските си задължения​​.

Същевременно, изходът от първия тур на изборите показа силното представяне на RN и необходимостта от коалиционни споразумения за формиране на стабилно мнозинство в парламента. Проучванията показаха, че е възможно RN да удвои или утрои броя на своите депутати, което би могло да доведе до патова ситуация в парламента​​.

Изборите предизвикаха голям интерес и извън Франция, като множество международни медии отразиха събитието. Британските и германските вестници също анализираха потенциалните последствия от изборите, подчертавайки опасенията за политическа нестабилност и възможното въздействие върху икономиката на Франция и Европейския съюз​​.

Политическата нестабилност във Франция след тези избори може да затрудни усилията за намаляване на публичния дълг и за продължаване на необходимите икономически реформи. Нарастващото влияние на крайната десница също така породи опасения за бъдещето на Европейския съюз и за баланса на силите в региона.

Шансовете на партията „Национален сбор“ да спечели властта ще зависят от политическите сделки, сключени от нейните съперници през следващите дни, пише британският в. „Гардиън“. В миналото традиционните десни и леви партии са сключвали споразумения за оттегляне на кандидати от втория тур, за да се избегне разпиляването на гласовете срещу „Национален сбор“, посочва лондонското издание. Но дали тактическата стратегия за гласуване, известна като „републикански фронт“, ще бъде приложена, е по-малко сигурно от когато и да било, коментира вестникът.

„Гардиън“ цитира компанията за анализ на риска „Юрейжъ Груп“ (Eurasia Group), според която „изглежда вероятно“ „Национален сбор“ да не успее да постигне абсолютно мнозинство. На Франция ѝ предстоят „поне 12 месеца с гневно, блокирано Национално събрание и – в най-добрия случай – технократско правителство на „националното единство“ с ограничен капацитет да управлява“, смята „Юрейжъ Груп“.

Изборите на 30 юни 2024 година във Франция представляват повратна точка в съвременната политическа история на страната. Те подчертават нарастващото влияние на крайнодясните сили и нуждата от стабилни коалиционни споразумения за ефективно управление. Международните реакции и икономическите последствия от тези избори ще продължат да бъдат обект на внимателен анализ и наблюдение през следващите месеци.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също