back to top
27 C
Пловдив
19 юли, 2024

Руските военни показаха вътрешното устройство на ракетата ATACMS

Министерството на отбраната на Русия показа за първи път вътрешното устройство на оперативно-тактическите ракети ATACMS, доставени от САЩ в Украйна, включително системата за насочване и корекция.

На щанда са показани бойните глави на ракетата ATACMS, системата за насочване и три лазерни пръстеновидни жироскопа, благодарение на които ракетата се поддържа на зададена балистична траектория. Показана е GPS антена, която прави корекции на първичния и крайния участък от балистичната траектория.

Експертите проучиха работата на ракетните системи по време на полета и възможността за корекция на курса.

През април Пентагонът прехвърли на Украйна оперативно-тактически ракети с голям обсег ATACMS (300 км) за използване „в рамките на суверенна украинска територия“.

ATACMS е разработен от Lockheed Martin. Ракетата може да бъде изстреляна от ракетни системи за многократно изстрелване, включително M142 HIMARS.

Президентът Владимир Путин нарече решението на САЩ да доставят тези ракети на Украйна още една грешка. Такива оръжия създават допълнителна заплаха, но не могат коренно да променят ситуацията на фронта.

Събеседникът на агенцията уточни, че специалистите ще могат да изучават работата на системата през целия полет и способността й да коригира курса. Как системата за насочване е попаднала в ръцете на руски специалисти, не се уточнява.

В края на април Politico съобщи , че САЩ тайно са прехвърлили ракети ATACMS в Украйна през март и че те вече са били използвани два пъти срещу руски цели. По-късно информацията беше потвърдена от Белия дом, Пентагона и Държавния департамент. Вашингтон изрази увереност, че Киев ще изпълни обещанието си към Вашингтон да не използва ракети извън територията на Украйна.

Според руското министерство на отбраната именно ракети ATACMS са стреляли по Севастопол на 23 юни. Силите за ПВО успяха да свалят четири от тях, но бойната глава на друга ракета избухна във въздуха. Отломките му паднаха близо до градския плаж. Атаката уби четирима души, включително две деца, и рани 153 други.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също