back to top
23 C
Пловдив
13 юни, 16, 2024

ИДВА ЛИ КРАЯТ? МОЩНИ СЛЪНЧЕВИ БУРИ РАЗМЕСТИХА МОГНИТНОТО ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА

След серията мощни магнитни бури, настъпило последните дни, Земята се изправя пред изместване на своето магнитно поле, предупреждават учени. Обсерватории от Канада до Антарктика докладват за изключителни смущения в магнитосферата на планетата.

На 10-и май, светът беше свидетел на великолепното зрелище на полярните сияния, просветили половината на Земята, като резултат от интензивната слънчева активност. Въпреки това, обсерваториите на Ocean Networks Canada (ONC) откриха аномалии в магнитното поле на планетата, изпитваща въздействие на слънчевите бури.

Тези аномалии се проявяват като внезапни промени в магнитното поле, засегнали дори дълбоководните обсерватории на ONC, разположени на значителна дълбочина под морската повърхност. Огромната географска обхватност на наблюденията позволява на учените да установят връзка между колебанията в магнитното поле и слънчевата активност.

Учените от ONC отбелязват, че същите колебания в магнитното поле са били забелязани и преди, през март месец, но в по-малък мащаб. Анализът на данните показва, че тези колебания са свързани със слънчевите изригвания, като някои компаси се намират дори на дълбочина от 2,7 километра под морската повърхност.

През следващата година, учените прогнозират влошаване на геомагнитните бури поради непрекъснатата слънчева активност. Това би могло да има сериозни последици за комуникационните спътници и енергийните системи на Земята, като се има предвид, че техните работи вече са засегнати от увеличаващата се плътност на горните слоеве на атмосферата.

Докато учените продължават да следят развитието на събитията, важно е да се осъзнае, че влиянието на Слънцето върху Земята може да е сравнимо със земетресението, причинено от голямата геомагнитна буря през 1859 година. С появата на все по-голям брой слънчеви петна и очакваният пик на слънчевата активност през следващото лято, науката трябва да бъде настроена да разбере и да се справи със възможните последици от този изключителен момент в космическата история.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също