back to top
34 C
Пловдив
18 юни, 2024

ПЛОВДИВ ВЪЗРАЖДА ДРЕВНАТА СИ ИСТОРИЯ ПРЕЗ ИЗТОЧНАТА ПОРТА НА ФИЛИПОПОЛ

В Пловдив, с дълбока гордост към своето наследство, реставрацията на Източната порта на Филипопол е вече реалност. Тази историческа красота, която датира още от II – III век, се издига като свидетел на величието на миналото. По инициатива на проекта „По крепостните стени на Филипопол“, улицата, която започва от портата и свързва пристанището на река Хеброс с центъра на града, блика отново в целия си древен блясък.

Реставраторът Никола Стоянов споделя, че с години на труд и ангажимент екипът работи по възстановяването на този исторически и уникални по своята същност места. Проектът не само разкрива портата, но и прилежащите структури, включително улицата „Кардо Максимус“ със своята колонада, останките от крепостните стени и други архитектурни артефакти. Археологическият екип, воден от Мая Мартинова, разкрива вълнуващи фрагменти от миналото, доказвайки величието на Филипопол, част от Римската провинция Тракия.

Този проект на стойност 8 милиона лева е не само инвестиция в реставрацията на историческите забележителности, но и възродителен въздух за града, който се гордее със своето богато наследство. Всеки пловдивчанин може да се почувства част от тази вълнуваща ревитализация на историята, която е свидетелство за дълбоките корени и величието на техния роден град.

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също