back to top
18 C
Пловдив
13 юни, 23, 2024

НОВИ МЕРКИ ЗА ШЕНГЕН: ЕС засилва граничния контрол при кризи

Европейският съюз одобри важни реформи в Шенгенския граничен кодекс, които ще въведат по-строги мерки за управление на външните и вътрешни граници в случаи на кризи. Тези промени бяха утвърдени днес от Съвета на ЕС и ще позволят на държавите-членки да ограничат броя на гранично-пропускателните си пунктове.

При широкомащабна извънредна ситуация за общественото здраве, като пандемията от COVID-19, всички страни от ЕС ще могат хармонизирано да въвеждат ограничения за влизане в общността. Освен ограниченията за пътуване, ще бъдат въведени и мерки като тестове, карантина или самоизолация за граждани от трети държави, желаещи да влязат в ЕС.

За да се справи с инструментализацията на миграцията, ревизираният кодекс предлага на държавите-членки възможността да намалят броя на гранично-пропускателните пунктове или да съкратят работното им време. Освен това, ще бъдат въведени засилени мерки за наблюдение на границите.

Ревизираният Шенгенски граничен кодекс запазва съществуващата рамка за повторно въвеждане и удължаване на контрола по вътрешните граници, когато има сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност. Максималната продължителност на такъв контрол е две години. В случаи на големи извънредни ситуации, проверките по вътрешните граници могат да бъдат удължени с шест допълнителни месеца, подновявани веднъж за обща продължителност от една година.

Освен това, новата процедура за прехвърляне ще позволи на всяка държава-членка да прехвърли директно граждани на трети страни, задържани в граничната зона и пребиваващи незаконно на нейна територия, в държавата членка, от която са пристигнали. Задържането ще се извършва в контекста на двустранна рамка за сътрудничество.

Промените ще влязат в сила на двадесетия ден след публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също