back to top
19 C
Пловдив
25 юли, 2024

НОВИНАТА ДНЕС: Започват консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство

Днес започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство. Първи на „Дондуков“ 2 влязоха представителите на ГЕРБ-СДС, последвани от коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ) и Движението за права и свободи (ДПС). Срещите с останалите парламентарно представени партии ще се проведат утре, когато президентът ще разговаря с „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“​​.

Консултациите днес

ГЕРБ-СДС: Консултациите започнаха в 9:30 часа с ГЕРБ-СДС. Партията, водена от Бойко Борисов, заяви готовност за диалог и обсъждане на възможностите за съставяне на стабилно правителство. Основен акцент беше поставен върху необходимостта от постигане на политическа стабилност в страната и справяне с текущите кризи.

ПП-ДБ: В 11:30 часа президентът се срещна с представителите на ПП-ДБ, включително премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателите Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Президентът Радев акцентира върху сложните взаимоотношения с партньорите на коалицията и ги попита за бъдещите им планове и готовността им да продължат диалога за съставяне на правителство​.

ДПС: Следобедните консултации в 14:00 часа бяха с ДПС. Основните теми включваха подкрепата на партията за конституционни промени и готовността им да участват в правителство, което може да осигури стабилност и предвидимост в управлението на страната​.

Шансове за съставяне на правителство

Въпросът за съставяне на редовно правителство е сложен и многопластов. Политическите анализатори са разделени относно вероятността за успешно формиране на кабинет. От една страна, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят интензивни преговори и търсят общи позиции, но същевременно има много противоречия и разногласия между партиите. Подкрепата на ДПС за някои от конституционните промени е позитивен знак, но не гарантира пълно съгласие по всички въпроси​​.

Президентът Радев ясно посочи необходимостта от стабилност и предвидимост в управлението, като същевременно даде сигнал, че ще предостави достатъчно време за преговори и търсене на компромиси. Успехът на тези консултации ще зависи от готовността на партиите да направят компромиси и да постигнат съгласие по ключовите въпроси, които стоят пред страната​​.

Стартиралите днес консултации при президента Румен Радев поставят началото на важен процес, който ще определи дали България ще успее да състави редовно правителство. Първите разговори с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС показват готовност за диалог, но изправят и сериозни предизвикателства. Утрешните срещи с останалите парламентарно представени партии ще продължат търсенето на стабилно решение за бъдещето на страната.

 

Още новини

Последвайте ни

11,605ФеновеХаресване
0Последователиследвам
0АбонатиАбониране

Вижте също